Fokus

Pakistanski talibani napali punkt za vakcinaciju protiv dečije paralize, jedan policajac stradao

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2021

-

10:43

Pakistanski talibani napali punkt za vakcinaciju protiv dečije paralize, jedan policajac stradao
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedan policajac je poginuo, a još jedan je ranjen u napadu naoružanih muškaraca na vakcinalni punkt protiv dečje paralize u severozapadnom Pakistanu, izjavili su danas lokalni zvaničnici.

Odgovornost za ovaj napad je preuzeo Mohamad Kurazani, portparol Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), grupe poznate kao pakistanski talibani, prenosi AP. To je bio prvi napad otkako je TTP juče objavio kraj jednomesečnog prekida vatre sa vladom. Primirje je uspostavljeno u novembru zbog mirovnih pregovora između vlade Pakistana i TTP.

Napad se dogodio u okrugu Tank u provinciji Hajber Pahtunhva tokom drugog dana petodnevne kampanje vakcinacije 6,5 miliona dece protiv poliomijelitisa, rekao je Aimal Kan, portparol kampanje vakcinacije.

Policajac Sadžad Ahmed rekao je da su dvojica naoružanih napadača koji su vozili motocikl otvorili vatru na policijski tim koji je čuvao medicinske radnike angažovane na vakcinaciji protiv dečje paralize u oblasti Čadara.

Jedan policajac je stradao na licu mesta, a drugi je teško ranjen, ali članovi tima za vakcinaciju nisu povređeni. Pakistanski militanti često ciljaju timove za vakcinaciju protiv poliomijelitisa i policiju koja im je dodeljena da ih zaštiti tvrdeći da su kampanje vakcinacije zapadna zavera za sterilizaciju dece.

Pakistan i susedni Avganistan su jedine dve preostale zemlje na svetu u kojima je dečja paraliza endemska nakon što je Nigerija prošle godine proglašena za zemlju u kojoj više nema tog virusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet