Fokus

Produžen lokdaun u Melburnu zbog straha od indijskog soja

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2021

-

07:59

Produžen lokdaun u Melburnu zbog straha od indijskog soja
Produžen lokdaun u Melburnu zbog straha od indijskog soja - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Australijska država Viktorija produžila je danas lokdaun u Melburnu drugu nedelju zaredom, kako bi se sprečilo širenje visokozaraznog soja kovida koji je otkriven u Indiji, ali će ublažiti restriktivne mere u drugim regionima.

Viktorija, australijska druga najnaseljenija zemlja, prošlog četvrtka je otpočela zaključavanje koje je trebalo da traje do 3. juna, nakon što je zabeležen prvi slučaj lokalne transmisije korona virusa u tri meseca, preneo je Rojters.

Broj infekcija je postepeno rastao, a broj kontakata za praćenje je dostigao nekoliko hiljada.

"Ukoliko pustimo stvari da idu svojim tokom, otrgnuće se kontroli. Ovaj soj će biti van kontrole i ljudi će umirati. Niko ne želi da se ponovi prošla zima", rekao je vršilac dužnosti premijera Viktorije Džejms Merlino, podsećajući na jedan od najdužih i najoštrijih lokdauna u Viktoriji tokom drugog talasa korona virusa.

Tada je umrlo više od 800 ljudi, što čini 90 odsto svih preminulih od kovida u Australiji, od početka pandemije.

Brzo uvođenje restiktivnih mera, kontrole na regionalnim granicama i socijalno distanciranje pomoglo je Australiji da potisne ranije pojave lokalnih žarišta i da održi relativno mali broj inficiranih - oko 30.100, dok je preminulo 910 ljudi.

Iako Viktorija dnevno beleži jednocifren broj zaraženih otkako je uveden lokdaun, zvaničnici se plaše da bi soj virusa u najnovijem žarištu mogao da se proširi i sa minimalnim kontaktom.

Danas je otkriveno šest slučajeva lokalne transmisije, a juče devet, pa je u najnovijem talasu broj inficiranih skočio na 60.

Zdravstvene vlasti su rekli da novom soju treba samo jedan dan da se prenese sa osobe na osobu, u poređenju sa ranijim sojevima, gde je za transmisiju trebalo pet ili šest dana od kontakta.

Komentari (0)

Svet