Fokus

Generalni direktor SZO: Naredne godine mora biti kraj pandemije

Komentari

Autor: Fonet

22/12/2021

-

21:34

Generalni direktor SZO: Naredne godine mora biti kraj pandemije
Tedros Adhanom Gebrejesus - Copyright Tanjug/AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Naredne godine mora biti kraj globalne pandemije koronavirusa, izjavio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus na poslednjoj ovogodišnjoj konferenciji za medije o koronavirusu.

On je istakao da veruje u to jer smo posle dvogodišnjeg iskustva "veoma dobro upoznali virus i imamo sredstva za borbu protiv njega", preneo je Politiko.

Projekcije Svetske zdravstvene organizacije, kazao je Gebrejesus, pokazuju da će do kraja prvog tromesečja naredne godine biti obezbeđene vakcine za sve punoletne građane sveta, kao i buster doze za rizične grupe.

"Za savladavanje pandemije, međutim, najvažnije je da oružje koje imamo koristimo efikasno i da vodimo računa o jednakosti, jer ako ne vakcinišeno ceo svet ne verujem da ćemo izaći iz ove situacije", poručio je prvi čovek SZO.

Marija Van Kerhove, koja je na čelu tim SZO za borbu protiv pandemije, rekla je da je "brine da li ćemo imati snage da završimo sa pandemijom", ali da "veruje da hoćemo".

Ona je istakla da stručnjaci SZO još prate podatke kako bi utvrdili da li je omikron soj opasan koliko i prethodni, a pogotovo delta, dodavši da za sada još ne može da se izvede potpuno pouzdan zaključak o tome.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet