Zdravlje

U SAD odobrena prva pilula koja pomaže u lečenju protiv koronavirusa

Komentari

Autor: CNN

22/12/2021

-

19:05

U SAD odobrena prva pilula koja pomaže u lečenju protiv koronavirusa
Lek pakslovid - Copyright Tanjug/AP/Pfizer

veličina teksta

Aa Aa

Američka administracija za hranu i lekove odobrila je u sredu prvu pilulu koja se koristi kao deo tretmana protiv koronavirusa. U pitanju je pakslovid, pilula koju je napravila kompanija Fajzer.

Pakslovid je prva pilula protiv kovida 19 koja je dozvoljena za kućnu konzumaciju, pre nego što se osoba razboli dovoljno da bi bila hospitalizovana, a kombinuje dva leka: nirmatrelvir i ritonavir.

Prošle nedelje, Fajzer je objavio ažurirane rezultate koji su pokazali da ova pilula smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 89 odsto ako se daje odraslim osobama koje pripadaju visokorizičnim grupama u roku od nekoliko dana od pojave prvih simptoma, preneo je CNN.

U novembru je administracija predsednika SAD Džoa Bajdena objavila da će kupiti deset miliona terapija, po ceni od oko 5,2 milijarde dolara. Terapija lečenja pakslovidom podrazumeva uzimanje pilula pet dana uzastopno, i to dva puta dnevno.

Bajden je rekao da podaci Fajzera "obećavaju" i da će lek biti "korak napred ka izlasku iz pandemije". Nazvao je pakslovid "potencijalno moćnim oruđem u borbi protiv virusa, uključujući omikron soj", ali je naglasio da je i dalje najvažnija vakcinacija.

Komentari (0)

Magazin