Fokus

SAD optužile Saudijsku Arabiju da uz pomoć Kine proizvodi balističke rakete, objavljeni satelitski snimci postrojenja

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2021

-

21:26

SAD optužile Saudijsku Arabiju da uz pomoć Kine proizvodi balističke rakete, objavljeni satelitski snimci postrojenja
SAD optužile Saudijsku Arabiju da uz pomoć Kine proizvodi balističke rakete, objavljeni satelitski snimci postrojenja - Copyright profimedia/AFP PHOTO / Planet Labs PBC

veličina teksta

Aa Aa

Američke obaveštajne agencije procenjuju da Saudijska Arabija aktivno proizvodi sopstvene balističke rakete uz pomoć Kine, saznaje CNN, a satelitski snimci do kojih je došla ova američka televizija ukazuju da Rijad proizvodi sofisticirano oružje na najmanje jednoj lokaciji.

Američki zvaničnici u brojnim agencijama, uključujući Savet za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, upoznati su poslednjih meseci sa poverljivim obaveštajnim podacima koji otkrivaju višestruko velike transfere osetljive tehnologije balističkih raketa između Kine i Saudijske Arabije, a prema tvrdnjama dva izvora upoznata sa najnovijim procenama, navodi CNN.

Novi satelitski snimci koje je dobila ova američka televizija ukazuju na to da Saudijci već proizvode balističke rakete na lokaciji koja je ranije izgrađena uz kinesku pomoć, navode stručnjaci koji su analizirali fotografije i izvore koji potvrđuju napredak u skladu sa najnovijim procenama američkih obaveštajnih službi.

Satelitske fotografije koje je snimila kompanije "Planet", između 26. oktobra i 9. novembra pokazuju da se operacija sprovodi u objektu u blizini Davadmija u Saudijskoj Arabiji. 

To, naime, tvrde istraživačima sa Instituta za međunarodne studije Midlberi, koji su rekli za CNN da su ovo "prvi nedvosmisleni dokazi da postrojenje radi na proizvodnji projektila".

 

 

Administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena sada se suočava sa sve hitnijim pitanjima o tome da li bi napredak Saudijske Arabije u balističkim projektilima mogao dramatično da promeni dinamiku regionalne moći i da zakomplikuje napore da se sprovedu uslovi iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, što je cilj koji dele SAD, Evropa, Izrael i zemlje Zaliva.

Iran i Saudijska Arabija su regionalni rivali i malo je verovatno da će Teheran pristati da prestane s proizvodnjom balističkih raketa ako Saudijska Arabija počne da proizvodi sopstvene, navodi CNN.

"Dok je značajna pažnja bila usmerena na veliki iranski program balističkih raketa, razvoj, a sada i proizvodnja balističkih projektila Saudijske Arabije nisu dobili isti nivo pažnje i kontrole", rekao je Džefri Luis, stručnjak za oružje i profesor na Institutu za međunarodne studije Midlberi.

Strateški partneri, koji prijateljski sarađuju u svim oblastima

Na pitanje CNN-a da li je bilo nedavnih transfera tehnologije balističkih raketa između Kine i Saudijske Arabije, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova naveo je u izjavi da su dve zemlje "sveobuhvatni strateški partneri" i da "održavaju prijateljsku saradnju u svim oblastima, koja uključuje i oblast vojne trgovine".

Peking je saopštio i da time ne krše norme međunarodnog prava, a da saradnja ne „uključuje širenje oružja za masovno uništenje.“

Saudijska vlada i ambasada Rijada u Vašingtonu nisu odgovorile na zahtev CNN-a za komentar, kao ni Savet za nacionalnu bezbednost SAD i američka Centralna obaveštajna agencija (CIA).

Komentari (0)

Svet