Fokus

Bajden potpisao Zakon kojim se odobrava 770 milijardi dolara za odbranu

Komentari

Autor: Fonet

27/12/2021

-

22:47

Bajden potpisao Zakon kojim se odobrava 770 milijardi dolara za odbranu
Bajden potpisao Zakon kojim se odobrava 770 milijardi dolara za odbranu - Copyright Tanjug AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je Zakon o nacionalnoj odbrani (NDAA) za fiskalnu 2022. godinu kojim se odobrava 770 milijardi dolara za odbranu, objavila je danas Bela kuća.

Senat i Predstavnički dom Kongresa u decembru su su velikom većinom izglasali zakon o odbrani, uz snažnu podršku i demokrata i republikanaca za godišnji zakon kojim se utvrđuje politika Ministarstva odbrane, podseća Rojters, navodeći da taj NDAA postaje zakon svake godine već šest decenija.

Uz odobravanje oko pet odsto veće vojne potrošnje nego prošle godine, fiskalni NDAA za 2022. predstavlja kompromis intenzivnih pregovora demokrata i republikanaca u oba doma nakon.

To uključujuće povećanje plata vojnicima od 2,7 posto, obimniju nabavku aviona i brodova, kao i strategiju za suočavanje s geopolitičkim pretnjama, što se posebno odonosi na Rusiju i Kinu, navodi britanska agencija.

Takođe, NDAA uključuje 300 miliona dolara namenjenih Inicijativi za bezbednosnu pomoć Ukrajini koja pruža podršku ukrajinskim oružanim snagama, dok je četiri milijarde dolara predviđeno za Evropsku odbrambenu inicijativu, 150 miliona dolara za baltičku bezbednosnu saradnju, a 7,1 milijardi dolara predviđeno je za Inicijativu odvraćanja na Pacifiku.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet