Fokus

Kina se žalila i SAD: kažu da je svemirska stanica "Tjengong" izvela manevre da bi izbegla sudar sa Maskovim satelitom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Gardijan

29/12/2021

-

21:40

Kina se žalila i SAD: kažu da je svemirska stanica "Tjengong" izvela manevre da bi izbegla sudar sa Maskovim satelitom
Kina se žalila i SAD: kažu da je svemirska stanica "Tjengong" izvela manevre da bi izbegla sudar sa Maskovim satelitom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina je pozvala SAD da zaštite kinesku svemirsku stanicu i njenu tročlanu posadu, nakon što se Peking požalio da su sateliti koje je lansirala kompanija "Spejs Iks" u vlasništvu Ilona Maska umalo udarili u stanicu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova optužio je u utorak Vašington da ignoriše svoje ugovorne obaveze o zaštiti bezbednosti tročlane posade stanice "Tjengong" nakon incidenata 1. jula i 21. oktobra, prenosi agencija AP.

Svemirska stanica "Tjengong" je tada izvela "manevre izbegavanja" kako bi "sprečila potencijalni sudar" sa satelitima "Starlink-a" koje je lansirala kompanija "Space Exploration Technologies", navela je kineska vlada u žalbi dostavljenoj 6. decembra Komitetu UN za miroljubivo korišćenje svemira.

SAD bi trebalo da "preduzmu hitne mere da spreče da se takvi incidenti ponovo ne dogode", izjavio je portparol kineskog ministarstva Džao Liđen.

On je optužio Vašington da nije ispunio svoje obaveze da "zaštiti bezbednost astronauta" u skladu sa sporazumom iz 1967. godine o miroljubivom korišćenju svemira.

EPA/PAUL BUCK

 

Onlajn kampanja protiv Maska u Kini

Podsećamo, Ilon Mask i njegova kompanija suočavaju se ove nedelje sa negativnom onlajn kampanjom u Kini. Kinezi su se žalili Ujedinjenim nacijama, ali to nije jedino što su uradili. U jednom trenutku su krenuli komentari na kineskoj verziji Tvitera i u stotinama komentara korisnici su optuživali Ilona Maska da je novo oružje američke vojske i da će ceo ljudski rod plaćati njegove poslovne aktivnosti. Navodili su i da je Starlink samo "gomila svemirskog otpada".

Poznato je da Maskova kompanija Tesla izvozi svakog meseca u Kinu na hiljade električnih vozila. Osim toga, Mask je do pre nekoliko dana imao veliko poštovanje u Kini.

Jedan od korisnika na Veibou je napisao "kako je ironično da Kinezi kupuju Teslu i time omogućavaju Masku da zaradi novac koji ulaže u razvoj i lansiranje Starlinka, iako je zamalo uništio Kinesku svemirsku stanicu". Ova objava viđena je čak 90.000 miliona puta.
Dok je drugi korisnik  napisao da se "pripreme da bojkotuju Teslu". Kompanija Spejs Iks još nije dala komentar na novonastali incident.

Starlink za pristup internetu svuda na planeti

Uz pomoć Starlinka imamo zapravo satelitski pristup internetu na većem delu planete. U projekat Starlink, Mask je uložio do sada najmanje 10 milijardi dolara. Prošle godine smo imali priliku i da iz Srbije posmatramo "svemirski vozić". Naime, oko 60 "Starlink" satelita su u nekoliko navrata prelazili i preko teritorije Srbije i to je tada moglo da se vidi.

NASA/JPL-Caltech

 

U okviru projekta Starlink, kompanija Spejs Iks lansirala je dosad više od 1.600 satelita. Kompanija ima dozvolu od vlasti SAD da lansira najviše 12.000 satelita u okviru projekta omogućavanja pristupa internetu na većem delu naše planete, prenosi Gardijan.

Džonatan Mekdaul sa katedre za astrofiziku iz Harvard-Smitsonijan centra kaže da su manevri svemirske stanice zbog opasnosti od sudara sa drugim lebdećim telom u orbiti zemlje postali česti zbog sve većeg broja satelita koji se lansiraju. 

"Bilo kakva vrsta sudara bila bi kobna za Kinesku svemirsku stanicu i uništila bi je u potpunosti", istakao je.

Međutim, on dodaje da je Kina jedna od veoma "zaslužnih" zemalja za povećanje količine svemirskog otpada. Međunarodna svemirska stanica (MSS) je tokom proteklih deset godina više puta morala da manevriše kako bi izbegla komade koji su nastali posle kineskoj vojnog anti-satelitskog testa iz 2007. godine.

Ipak, on dodaje da je ovaj incident podsetnik da svet ulazi u novu eru u eksploataciji svemira, prenosi Gardijan.

Pixabay

 

"Ima više svemirskog đubreta nego aktivnih satelita", dodao je. 

Osnovni modul kineske svemirske stanice Tijangong čije ime znači "rajska palata", ušao je u orbitu ove godine i očekuje se da potpuno operativna postane sledeće godine.

Ovo nije jedini međunarodni incident u svemiru ove godine. Naime, pre nekoliko dana je britanski astronaut Tim Pik optužio Rusiju da je ugrozila ljudske živote na sličan način - odnosno oni su uništavali satelite koji su izazvali ogromnu količinu otpada koji je zamalo udario u Međunarodnu svemirsku stanicu.

Komentari (0)

Svet