Tehnologija

Astronauti NASA u svemirskoj šetnji, menjaju pokvarenu antenu na MSS

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2021

-

16:24

Astronauti NASA u svemirskoj šetnji, menjaju pokvarenu antenu na MSS
Astronauti NASA u svemirskoj šetnji, menjaju pokvarenu antenu na MSS - Copyright Tanjug/NASA via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Dvoje američkih astronauta agencije NASA počelo je danas šetnju svemirom kako bi zamenili neispravnu antenu na Međunarodnoj svemirskoj stanici, pri čemu su se suočili sa "minimalno povećanim rizikom" od svemirskih ostataka, saopštila je NASA.

Planirano je da astroauti Tomas Maršburn i Kajla Baron rad završe u roku od 6 i po sati. Početak svemirske šetnje odložen je za 48 sati zbog orbitalnih ostataka, čije poreklo nije jasno, a portparol agencije rekao je da ima indicija da su nastali zbog ruskog testiranja anti-satelitskih raketa ovog meseca, prenosi agencija Rojters.

Ovo je peta svemirska šetnja za Maršburna (61) koji je doktor medicine i prva za Baron (34) oficira podmornice i nuklearnog inžinjera koja je debitovala i na jednom svemirskom letu. Cilj šetnje je da se ukloni neispravan sklop radiokomunikacijske antene, i da se zameni novim delom koja se nalazi izvan svemirske stanice, koja orbitira na 402 km iznad Zemlje.

Nakon što je radila 21 godinu, antena je nedavno prestala da šalje signale na Zemlju. Menadžeri misije otkrili su problem u septembru, rekao je Vinsent La Kurt, direktor letova NASA svemirske šetnje.

"Ovo nam je omogućilo da Tom i Kajla odu u našu laboratoriju sa nautralnim potiskom, odnosno veliki bazen gde vežbamo svemirske šetnje", dodao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin