Fokus

Sklopljeni sporazumi o desetinama milijardi obeštećenja za domorodačku decu u Kanadi

Komentari

Autor: Reuters, RSE

04/01/2022

-

23:36

Sklopljeni sporazumi o desetinama milijardi obeštećenja za domorodačku decu u Kanadi
Sklopljeni sporazumi o desetinama milijardi obeštećenja za domorodačku decu u Kanadi - Copyright Tanjug AP/Christopher Katsarov/The Canadian Press via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kanada će sklopiti dva neobavezujuća sporazuma ukupne vrednosti 40 milijardi kanadskih dolara (31,5 milijardi američkih dolara) za obeštećenje domorodačke dece kojima je naškodio diskriminatorni sistem zaštite dece kao i za reformu tog sistema.

Sporazumi određuju okvir za dogovor o "konačnom rešenju“, navodi vlada u saopštenju objavljenom u utorak, 4. januara.

Oni uključuju obeštećenje od 20 milijardi kanadskih dolara za najmanje 55.000 dece iz "Prvih naroda" koja su razdvojena od porodica, koja nisu dobila usluge koje su im bile potrebne i onemogućen im je pristup tim uslugama.

Još 20 milijardi kanadskih dolara namijenjeno je za dugoročnu reformu tog sistema tokom narednih pet godina, prenosi agencija Rojters.

Sporazumi su usledili skoro 15 godina nakon što je aktivistička grupa podnela pritužbu zbog kršenja ljudskih prava.

Sredstva bi trebalo da budu dostupna u aprilu, ali sporazumi još nisu konačni, i možda neće okončati pravne bitke, upozorava Sindi Blekstok, izvršni direktor Društva za brigu o deci i porodicama Prvih naroda.

"Prosudiću da li se radi o pobedi kada dođem u neku zajednicu, a dete mi kaže 'moj život je bolji nego juče'. Ništa u ovim sporazumima ne menja dečije živote dok se ne implementira", kaže Blekstok.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet