Fokus

Bajden iz Kapitola godinu dana nakon nereda: Tramp je pretnja, braniću naciju i demokratiju

Komentari

Autor: Fonet

06/01/2022

-

18:32

Bajden iz Kapitola godinu dana nakon nereda: Tramp je pretnja, braniću naciju i demokratiju
Bajden iz Kapitola godinu dana nakon nereda: Tramp je pretnja, braniću naciju i demokratiju - Copyright Tanjug AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden optužio je svog prethodnika Donalda Trampa da predstavlja trajnu pretnju američkoj demokratiji i u obraćanju naciji iz zgrade Kapitola, na godišnjicu smrtonosnog upada Trampovih pristalica u Kongres, poručio da će baniti naciju i demokratiju.

U govoru u kojem je više puta ponovio da Amerikanci moraju da znaju istinu o događajima 6. januara 2021, Bajden je upozorio da bi Trampove lažne tvrdnje da su izbori "ukradeni" mogli da podriju vladavinu zakona i buduće izbore.

"Mora da nam bude potpuno jasno šta je istina a šta laž, a istina je da je bivši predsednik Sjedinjenih Država stvorio i širio mrežu laži o izborima. Uradio je to jer mu je moć bila važnija od principa", rekao je Bajden, prenosi Glas Amerike.

Bajden je proveo veći deo svoje prve godine mandata usmeren na budućnost i sprovođenje svoje agende i nije često govorio o svom prethodniku i događajima 6. januara, ali je danas koristio oštre izraze, iako Trampa nijednom nije nazvao po imenu, već ga je oslovljavao "bivšim predsednikom" i "poraženim bivšim predsednikom."

"Prvi put u istoriji jedan predsednik nije samo izgubio izbore, već je pokušao da, pomoću rulje, spreči miran prenos vlasti, ali nisu uspeli", rekao je Bajden i poručio da je "demokratija izdržala".

Tanjug/AP Photo/Julio Cortez

 

 

Bajden je dodao da je američki Ustav bio suočen sa ozbiljnom pretnjom i da svi moraju da se postaraju da se takav napad više nikada ne ponovi. Pozvao je Amerikance da zatvore oči, vrate se u taj dan i vide izgrednike kako napadaju policiju, pa koriste i američke zastave kao oružje protiv policajaca.

Podsetio je da su ljudi koji su upali u Kongres pretili vešanjem potpredsedniku Sjedinjenih Država i drugim zvaničnicima i naglasio da to nije bio pokušaj da se sprovede volja naroda, već upravo suprotno - da se izborna volja poništi.

Bajden je naglasio da je bivšem predsedniku "pogođeni ego bio važiji od demokratije" i da nije slušao sopstvenog potpredsednika, sekretara za pravosuđe i brojne republikanske sudije koji su mu svi govorili da nije bilo izborne krađe.

Dodao je da su se neki "hrabri članovi Republikanske stranke" suprostavili Trampu, ali da su mnogi nastavili da šire njegov narativ i da pretvaraju tu stranku u "nešto drugo". Više ne žele da budu stranka Linkolna, Ajzenhauera, Buša, rekao je Bajden i dodao da će uvek biti spreman da sarađuje sa republikancima ukoliko ne budu pokušavali da sprovedu volju samo jednog čoveka. Bajden je postavio pitanje i da li će Amerika biti nacija koja prihvata političko nasilje kao normu i rekao i poručio "ne možemo da dozvolimo sebi da budemo takva nacija".

Bajden je, na kraju, poručio da nije želeo da dođe do situacije 6. januara, ali pošto je "uvučen u tu bitku" poručio je da će braniti naciju i nikome neće dozvoliti da ugrozi američku demokratiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet