Fokus

Vrhovni sud SAD danas razmatra obaveznu vakcinaciju

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2022

-

11:11

Vrhovni sud SAD danas razmatra obaveznu vakcinaciju
Američki Vrhovni sud - Copyright Tanjug/AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud Sjedinjenih Država zakazao je za danas saslušanje usmenih argumenta protiv dve politike administracije predsednika Džoa Bajdena o vakcinama protiv kovida 19 koje su izdale vladine agencije za borbu protiv koronavirusa.

Politike su "kritične za odgovor naše nacije na kovid 19", saopštila je sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki, piše Glas Amerike. Obaveznu vakcinaciju, koja se razmatra, uveli su Uprava za bezbednost i zdravlje na radu (OSHA) i Centri za medicinsku zaštitu i službu medicinske nege (CMS).

Politika OSHA zahteva od poslodavaca sa 100 ili više zaposlenih da obezbede da su njihovi radnici u potpunosti vakcinisani ili testirani jednom nedeljno.

Obaveza vakcinisanja CMS-a za radnike u zdravstvenim ustanovama koje prihvataju federalna sredstva za medicinsku zaštitu i medicinsku pomoć, zahteva da radnici budu u potpunosti vakcinisani, uz izuzetke, uključujući i iskrena religijska uverenja.

Države koje predvode republikanci i savez poslovnih i verskih grupa osporavaju široki zahvat politike i efekte koje obaveza ima na kompanije i radnike. Takvu politiku su, međutim, podržale Američko medicinsko udruženje i Američko udruženje za javno zdravlje i određeni broj bivših federalnih zdravstvenih zvaničnika.

Osporavanje se predstavlja pred Vrhovnim sudom nakon što je jedan broj nižih sudova dao različita mišljenja o politici. Od posledica koronavirusa u SAD je umrlo više od 800.000 ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet