Fokus

Predsednik Kazahstana poručio Putinu: Izloženi smo terorističkim napadima

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2022

-

14:25

Predsednik Kazahstana poručio Putinu: Izloženi smo terorističkim napadima
Predsednik Kazahstana poručio Putinu: Izloženi smo terorističkim napadima - Copyright Tanjug AP/Vasily Krestyaninov

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev rekao je danas predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da je Kazahstan još izložen terorističkim napadima na pojedinim mestima, uprkos merama za suzbijanje nemira.

Tokajev je rekao da će Kazahstan neumorno voditi borbu protiv terorizma, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kazahstanskog predsednika, preneo je Rojters.

Tokajev je, inače, proglasio 10. januar za dan nacionalne žalosti, saopštio je njegov predstavnik Berik Uali.

"Zbog brojnih ljudskih žrtava tokom tragičnih događaja u regionu i u našoj zemlji, predsednik Kazahstana Kasim Džomart Tokajev odlučio je da 10. januar proglasi danom nacionalne žalosti", poručio je Berik Uali na svom Fejsbuk profilu, preneo TASS.

Šesti dan protesta

Podsetimo, situacija u Kazahstanu se stabilizuje nakon višednevnih nemira koji su eskalirali u brutalne sukobe sa snagama bezbednosti.

Predsednik Kazahstana Kasim Džomart Tokajev obratio se građanima i upozorio da je vojska dobila naređenje da "otvori vatru bez upozorenja" i odbacio mogućnost pregovora sa, kako je naveo, "naoružanim i obučavanim banditima", prenosi TASS .

Vlasti su uvele oštre bezbednosne mere u najvećim gradovima, a snage Organizacije kolektivne bezbednosti započele su mirovnu operaciju. U međuvremenu ponovo je uspostavljen kablovski pristup internetu u glavnom gradu Nursultanu koji je bio u prekidu od petka, ali mobilni internet i dalje ne funkcioniše.

U Kazahstanu su 2. januara počeli protesti zbog poskupljenja goriva, koji su potom prerasli u nerede i sukobe sa snagama bezbednosti širom zemlje. U nemirima je povređeno više od hiljadu ljudi, a desetine je ubijeno.

Tokajev je čak pomoć zatražio i od ODKB-a i snage te organizacije su stigle u Kazahstan, a vlasti su juče saopštile da je uspostavljen ustavni poredak u svim delovima zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet