Fokus

Predsednik Kazahstana proglasio 10. januar za Dan žalosti

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2022

-

10:54

Predsednik Kazahstana proglasio 10. januar za Dan žalosti
Predsednik Kazahstana proglasio 10. januar za Dan žalosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Kazahstana Kasim Žomar Tokajev proglasio je 10. januar za dan nacionalne žalosti, saopštio je njegov predstavnik Berik Uali.

"Zbog brojnih ljudskih žrtava tokom tragičnih događaja u regionu i u našoj zemlji, predsednik Kazahstana Kasim Džomart Tokajev odlučio je da 10. januar proglasi danom nacionalne žalosti", poručio je Berik Uali na svom Fejsbuk profilu, preneo TASS.

Podsetimo, situacija u Kazahstanu se stabilizuje nakon višednevnih nemira koji su eskalirali u brutalne sukobe sa snagama bezbednosti.

Predsednik Kazahstana Kasim Džomart Tokajev obratio se građanima i upozorio da je vojska dobila naređenje da "otvori vatru bez upozorenja" i odbacio mogućnost pregovora sa, kako je naveo, "naoružanim i obučavanim banditima", prenosi TASS .

Vlasti su uvele oštre bezbednosne mere u najvećim gradovima, a snage Organizacije kolektivne bezbednosti započele su mirovnu operaciju. U međuvremenu ponovo je uspostavljen kablovski pristup internetu u glavnom gradu Nursultanu koji je bio u prekidu od petka, ali mobilni internet i dalje ne funkcioniše.

U Kazahstanu su 2. januara počeli protesti zbog poskupljenja goriva, koji su potom prerasli u nerede i sukobe sa snagama bezbednosti širom zemlje.

U nemirima je povređeno više od hiljadu ljudi, a desetine je ubijeno.

Predsednik Kasim-Žomart Tokajev zatražio je pomoć od ODKB-a i snage te organizacije su stigle u Kazahstan, a vlasti su juče saopštile da je uspostavljen ustavni poredak u svim delovima zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet