Fokus

I dalje sporadični pucnji u Almati, predsednik Kazahstana poručuje: Ko se ne preda, biće uništen

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

07/01/2022

-

22:16

I dalje sporadični pucnji u Almati, predsednik Kazahstana poručuje: Ko se ne preda, biće uništen
EPA/ALEXANDER KUZNETSOV - Copyright EPA/ALEXANDER KUZNETSOV

veličina teksta

Aa Aa

Kazahstanske snage bezbednosti ponovo kontrolišu ulice najvećeg grada Alamatija, posle poruke predsednika Kasima Žomarta Tokajeva da je svojim trupama naredio da pucaju i ubiju one koje naziva "banditima i teroristima".

Dan nakon što je Moskva počela da šalje trupe u okviru mirovnih snaga Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), policija patrolira ulicama Almatija na kojima se vide tragovi sukoba i gde se još povremeno čuje pucnjava, prenosi Rojters. 

Moskva je saopštila da više od 70 aviona prevozi ruske trupe u Kazahstan, i da oni sada pomažu u kontroli aerodroma u Almatiju.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev izjavio je večeras da je u Almatiju izvedeno "šest talasa terorističkih napada". Kako je naveo na svom Tviter nalogu, "teroristi su bili dobro obučeni i organizovani", a primali su komande iz "jednog centra".

"Neki od njih nisu govorili kazahstanski. Bilo je ukupno 20.000 terorističkih napada u šest talasa", napisao je Tokajev.

 

 

Pojedinačni pucnji čuju se u najvećem gradu Kazahstana Almatiju, poprištu žestokih sukoba demonstranata i policije tokom protesta zbog skoka cene goriva protekle nedelje, javlja kazahstanski portal "Snaga", pozivajući se na izjave očevidaca. Portal dodaje da su se na Novom trgu dogodile eksplozije.

 

 

Kako se navodi u izveštaju, pucnji se čuju na Zlatnom Trgu i Trgu Republike, a ulicama patroliraju oklopna policijska vozila, prenosi RIA Novosti.

Kazahstanski Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je do sada uhapšeno 3.811 učesnika protesta širom Kazahstana. Prema podacima Ministarstva, tokom demonstracija je poginulo 26 osoba, a 26 ih je povređeno.

Javne zgrade širom Kazahstana su opljačkane i spaljene u najgorem nasilju koje je bivša sovjetska republika doživela za trideset godina nezavisnosti.

"Ko se ne preda, biće uništen"

Predsednik Tokajev prethodno je saopštio da je dao dozvolu bezbednosnim snagama da "pucaju bez upozorenja".

Tanjug/AP/Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin

 

Tokajev je, kako prenosi BBC, takođe naveo da je 20.000 "bandita" napalo grad Almati, koji je epicentar protesta koji su izbili zbog dramatičnog skoka cene gasa. On je za demonstracije okrivio "teroriste", koje su istrenirali stranci, ali nije pružio nikakve dokaze za svoje navode.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je 26 "naoružanih kriminalaca" i 18 pripadnika bezbednosnih snaga izgubilo život u neredima.

Naveo je da su vlasti prihvatile sve zahteve demonstranata koji su izneti na miran način i da je u razgovorima sa mirnim demonstrantima nađen kompromis i rešenja za goruće socijalno-ekonomske probleme, ali da vlada ne namerava da pregovara sa teroristima.

Naglasio je da će snage bezbednosti završiti operaciju "do kraja", a prema njegovim rečima, "ko se ne preda, biće uništen".

Podsetimo, nemiri u Kazahstanu rasplamsali su se 2. januara u oblasti Mangistau na jugozapadu zemlje. Demonstracije koje su počele kao odgovor na povećanje cene goriva, prerasle su u široki pokret protiv vlade i bivšeg predsednika Nursultana Nazarbajeva. Nazarbajev (81) je bio predsednik sa najdužim stažom među bivšim sovjetskim republikama, dok nije predao funkciju Tokajevu 2019. godine.  

Dva dana kasnije su nemiri izbili u Almatiju, na jugoistoku zemlje i drugim gradovima, gde je došlo do sukoba sa policijom.

profimedia

 

Policija je u velikom broju prisutna na ulicama, uključujući glavni grad Nursultan, gde prema izveštajima nije bilo sukoba. Nursultan je namenski izgrađena prestonica koja je ime dobila po prethodnom predsednikom Nursultanu Nazarbajevu i smatra se da je njegova porodica zadržala uticaj u tom gradu.

U pokušaju da uguše nemire, vlasti su prvo snizile cenu gasa. Predsednik Kasim Žomart Tokajev je tada raspustio celu vladu. Takođe je proglasio vanredno stanje u nekoliko oblasti, uključujući Almati, gde je uveden policijski čas tokom noći.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet