Fokus

Situacija u Kazahstanu se stabilizuje: Predsednik odbacio mogućnost pregovora sa "naoružanim i obučavanim banditima"

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2022

-

09:27

Situacija u Kazahstanu se stabilizuje: Predsednik odbacio mogućnost pregovora sa "naoružanim i obučavanim banditima"
Situacija u Kazahstanu se stabilizuje: Predsednik odbacio mogućnost pregovora sa "naoružanim i obučavanim banditima" - Copyright Tanjug AP/Vasily Krestyaninov

veličina teksta

Aa Aa

Situacija u Kazahstanu se stabilizuje nakon višednevnih nemira koji su eskalirali u brutalne sukobe sa snagama bezbednosti.

Predsednik Kazahstana Kasim Džomart Tokajev obratio se građanima i upozorio da je vojska dobila naređenje da "otvori vatru bez upozorenja" i odbacio mogućnost pregovora sa, kako je naveo, "naoružanim i obučavanim banditima", prenosi TASS .

Vlasti su uvele oštre bezbednosne mere u najvećim gradovima, a snage Organizacije kolektivne bezbednosti započele su mirovnu operaciju.

U međuvremenu ponovo je uspostavljen kablovski pristup internetu u glavnom gradu Nursultanu koji je bio u prekidu od petka, ali mobilni internet i dalje ne funkcioniše.

Nazarbajev pozvao sve da se okupe oko Tokajeva

Prvi predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev pozvao je danas sve građane da se okupe oko aktuelnog predsednika Kasima Žomarta Tokajeva, kako bi bila prevaziđena kriza i obezbeđen integritet zemlje. Pres sekretar bivšeg predsednika napisao je na Tviteru da se Nazarbajev nalazi u glavnom gradu Kazahstana, Nursultanu.

Zamolio je da se ne šire lažne informacije i dodao da je Nazarbajev u direktnom kontaktu sa Tokajevom, prenosi RIA Novosti. Nazarbajev se nije pojavio u javnosti od početka velikih protesta u Kazahstanu, a spekulisalo se i da je napustio Kazahstan.

Bio je na funkciji predsednika Kazahstana od 1990. godine do 2019, ali je i posle povlačenja imao značajan uticaj u zemlji.

Priveden bivši predsednik Komiteta za nacionalnu bezbednost

Specijalne službe Kazahstana privele su bivšeg predsednika Komiteta za nacionalnu bezbednost Karima Masimova, zbog sumnje za veleizdaju.

Pres služba Komiteta za nacionalnu bezbednost Kazahstana saopštila je da je Komitet 6. januara pokrenuo pretpretresnu istragu o veleizdaji, u skladu sa Krivičnim zakonikom Kazahstana, prenosi TASS.

U Kazahstanu su 2. januara počeli protesti zbog poskupljenja goriva, koji su potom prerasli u nerede i sukobe sa snagama bezbednosti širom zemlje.

U nemirima je povređeno više od hiljadu ljudi, a desetine je ubijeno.

Predsednik Kasim-Žomart Tokajev zatražio je pomoć od ODKB-a i snage te organizacije su stigle u Kazahstan, a vlasti su juče saopštile da je uspostavljen ustavni poredak u svim delovima zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet