Fokus

SAD uvele sankcije za više zvaničnika Nikaragve

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2022

-

23:32

SAD uvele sankcije za više zvaničnika Nikaragve
SAD uvele sankcije za više zvaničnika Nikaragve - Copyright AP Photo/Alfredo Zuniga

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo finansija SAD uvelo je danas sankcije za više nikaragvanskih zvaničnika.

Ministarstvo finansija saopštilo je da će zamrznuti američku imovinu ministra odbrane i pet drugih zvaničnika u sektoru vojske, telekomunikacija i rudarstva na dan inauguracije dosadašnjeg predsednika Nikaragve Danijela Ortege, prenosi AP.

Kao i sa desetinama nikaragvanskih zvaničnika koji su već pod sankcijama, građanima SAD će biti zabranjeno da posluju sa njima.

Od aprila 2018. godine, režim predsednika Ortege i potpredsednice Rozario Muriljo, koja je inače Ortegina supruga, ''razbio je političku opoziciju i demonstracije, što je dovelo do više od 300 poginulih, 2.000 povređenih i zatvaranja stotina političkih aktera i aktera civilnog društva'', navelo je američko Ministarstvo finansija u saopštenju.

Više od 100.000 građana Nikaragve je od tada pobeglo iz zemlje, navodi se u saopštenju, koje je preneo AP.

Stejt department je saopštio da Nikaragva i dalje drži 170 političkih zatvorenika, od kojih mnogi pate od nedostatka adekvatne hrane i odgovarajuće medicinske nege.

Stejt department, takođe, uvodi vizna ograničenja za 116 pojedinaca koji su povezani sa režimom Danijela Ortege, uključujući gradonačelnike, tužioce, univerzitetske administratore i policijske i vojne zvaničnike.

Ortega će se danas biti inaugurisan za predsednika, što je njegov četvrti mandat, ali su izbori održani 7. novembra kritikovani u svetu kao nedemokratski posle hapšenja sedam verovatnih konkurenata, dodaje Asošiejted pres.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet