Fokus

Milion vernika okupiće se na reci Gang uprkos širenju koronavirusa u Indiji

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2022

-

09:52

Milion vernika okupiće se na reci Gang uprkos širenju koronavirusa u Indiji
Milion vernika okupiće se na reci Gang uprkos širenju koronavirusa u Indiji - Copyright Tanjug/ AP Photo/Rajanish Kakade

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo milion hinduističkih vernika će se, kako se očekuje, okupiti na obalama reke Gang ovog petka i subote na obrednom kupanju, uprkos galopirajućim infekcijama kovida 19 širom Indije, izjavio je danas jedan neimenovani indijski zvaničnik za Rojters.

Indija je u poslednja 24 sata prijavila 168.063 nove infekcije kovida 19, što je za 20 puta više u odnosu na pre mesec dana.

Mnoge indijske države su najavile noćni policijski čas, dok je glavni grad Delhi uveo lokdaun tokom vikenda, zatvorio privatne kancelarije, kao i restorane i barove u pokušaju da obuzda širenje omikron soja.

Ali, desetine hiljada hodočasnika već su stigli do mesta godišnjeg rituala na reci Gang u istočnoj indijskoj državi Zapadni Bengal, gde je zabeležen najveći broj slučajeva posle indijske države Maharaštra na zapadu.

"Može biti između 800.000 do milion ljudi. Pokušavamo da implementiramo sve kovid protokole", rekao je za Rojters Bankim Čandra Hazra, ministar Zapadnog Bengala zadužen za organizaciju festivala poznatog kao "Gangasagar Mela".

"Takođe smo dogovorili prskanje svetom vodom iz dronova kako ne bi bilo gužve, ali sadhui (hinduistički vernici) su skloni tome da se potope. Ne možemo ih sprečiti", dodao je on.

Sličan veliki verski festival na severu Indije je prošle godine potpomogao u širenju delta soja koji je zarazio milione ljudi i ubio desetine hiljada.

Komentari (0)

Svet