Fokus

Nesuglasice u američkom Senatu, demokrate protiv sankcija za Severni tok 2

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2022

-

09:45

Nesuglasice u američkom Senatu, demokrate protiv sankcija za Severni tok 2
Severni tok 2 - Copyright Tanjug/AP/Stefan Sauer/dpa

veličina teksta

Aa Aa

Grupa demokratskih senatora u Sjedinjenim Američkim Državama saopštila je kasno sinoć, posle sastanka sa zvaničnicima američke administracije, da smatraju da bi uvođenje sankcija ruskom gasovodu Severni tok 2, za šta se zalaže republikanski senator Ted Kruz, moglo da naškodi odnosima sa Nemačkom.

Državna podsekretarka Viktorija Nuland i savetnik predsednika Džoa Bajdena za globalnu energetsku bezbednost Amos Hohštajn sastali su se iza zatvorenih vrata sa desetak demokratskih senatora koji su izrazili rezervisanost prema Kruzovom zakonu, prenosi Rojters.

Očekuje se da će ovaj zakon biti na glasanju u Senatu ove nedelje nakon što su dve stranke postigle dogovor prošlog meseca, prema kojem će Kruz, pod uslovom da zakon bude usvojen, odustati od osporavanja desetak Bajdenovih nominacija za ambasadore.

Prema dogovoru, zakon treba da dobije 60 glasova "za", što je vrlo upitno budući da je odnos snaga između republikanaca i demokrata u Senatu 50-50. Predlog zakona bi takođe morao da bude usvojen u Predstavničkom domu i da ga potpiše predsednik Bajden.

Senator Kris Marfi rekao je novinarima da su u razgovoru sa predstavnicima vlade izneli stav da bi Kruzov zakon mogao da naškodi odnosima s novom vladom Nemačke baš u vreme kada je Vašingtonu potrebna podrška Berlina da izvrši pritisak na Rusiju protiv, kako kaže, moguće invazije na Ukrajinu.

"Kruzov amandman bi učinio rusku invaziju verovatnijom. Nema smisla sankcionisati novu nemačku vladu kada su upravo promenili stav i konačno stavili gasovod na led", izjavio je Marfi.

Gasovod za isporuke ruskog gasa Nemačkoj, koji ide po dnu Baltičkog mora, završen je u septembru, ali možda neće dobiti dozvolu za rad do sredine godine pošto je Nemačka usporila proceduru sertifikacije.

Nemačka podeljena, Bajden se protivi

Nemačka vladajuća koalicija je podeljena po pitanju Severnog toka 2, pri čemu socijaldemokrate kancelara Olafa Šoca podržavaju gasovod, jer je zemlji preko potreban prirodni gas nakon zatvaranja nuklearki i elektrana na ugalj, dok je stranka Zelenih, mlađi koalicioni partner u vladi, protiv tog gasovoda.

Bajdenova administracija se usprotivila Severnom toku 2 jer isporuke ruskog gasa tom rutom zaobilaze Ukrajinu, lišavajući je unosnih tranzitnih taksi i, kako navodi Rojters, potencijalno potkopavajući njenu borbu protiv Rusije.

Prošle godine, Bajdenova administracija je ukinula sankcije kompaniji Severni tok 2 AG, koja kontroliše gasovod, kako bi izgladila odnose sa Nemačkom i drugim evropskim saveznicima koji su bili pogoršani zbog nekih odluka bivšeg predsednika Donalda Trampa, uključujući i odluku o izlasku SAD iz sporazuma o klimi.

Ned Prajs, portparol Stejt departmenta, rekao je prošle nedelje da će Kruzov zakon potkopati ujedinjeni zapadni front protiv Rusije.

Demokratski senator Džon Tester je izjavio sinoć: „Moramo da budemo sigurni da ako idemo na sankcije, one budu usmerene na problem, a ne da izazovu kolateralnu štetu“.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet