Fokus

Predlog SAD pred SB UN o uvođenju sankcija Pjongjangu

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2022

-

08:35

Predlog SAD pred SB UN o uvođenju sankcija Pjongjangu
Ujedinjene nacije - Copyright Tanjug/AP/Eduardo Munoz

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države pokušaće da kroz Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uvedu dodatne sankcije Severnoj Koreji, nakon što je Pjongjang testirao nekoliko projektila, izjavila je ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild.

"SAD predlažu sankcije UN, nakon što je Severna Koreja ispalila šest balističkih raketa od septembra 2021. godine, što je predstavljalo kršenje rezolucija Saveta bezbednosti", navela je Tomas-Grinfild na Tviteru.

U sredu su SAD unilateralno uvele sankcije Pjongjangu zbog testiranja projektila, a takođe su i šest državljana Severne Koreje, jedan Rus i ruska kompanija, stavljeni na crnu listu, preneo je Rojters. Oni su optuženi da su iz Rusije i Kine nabavljali materijal za raketni program.

Anonimni američki diplomata izjavio je da su SAD predložile da pet pojedinaca takođe budu pod putnom zabranom UN, i da im se zamrzne imovina. Ovaj predlog, ukoliko se usvoji, treba da bude odobren konsenzusom 15 članica Odbora SB UN za Severnu Koreju, među kojima se nalaze Rusija i Kina.

"Nastavićemo da koordiniramo sa partnerima, da pripremimo imena još tri pojedinaca i entiteta za koje SAD veruju da UN treba da razmotri o njima", dodao je diplomata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet