Fokus

Stoltenerg: Pristupanje Švedske i Finske NATO-u bi išlo brzo

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2022

-

20:35

Stoltenerg: Pristupanje Švedske i Finske NATO-u bi išlo brzo
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Pristupanje Švedske i Finske NATO-u može ići veoma brzo ako ove zemlje odluče da apliciraju, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

"Finska i Švedska su veoma bliski partneri. Oni su partneri sa širokim mogućnostima. Radili smo zajedno sa njima, vežbali smo zajedno sa njima, zajedno smo trenirali sa njima", rekao je Stoltenberg.

Oni ispunjavaju NATO standarde u vecćini oblasti, imaju veoma dobro organizovane i dobro vođene odbrambene i bezbednosne institucije, istako je on.

"Tako da su po mnogo čemu, naravno, veoma bliski NATO-u u svim aspektima. Dakle, u tom smislu, ovo može da prođe veoma brzo ako odluče da apliciraju. Ali na kraju dana, ovo će biti politička odluka koju moraju doneti Švedska i Finska ako žele da apliciraju. I mislim da je to politička odluka među 30 saveznika", kazao je Stoltenerg.

Finska i Švedska su članice Evropske unije, ali su vojno neutralne i nisu ušle u NATO.

"Spremni za dalji razgovor sa Moskvom"

Stoltenberg je izjavio i da je NATO spreman da "stavi konkretne (bezbednosne) predloge na sto" za dalji razgovor sa Moskvom.

"Istakli smo put napred, proces, zatim pitanja o kojima bi se razgovaralo i kako da se sastanemo i uključimo u dijalog", rekao je Stoltenerg, preneo je TASS.

Rusija nije bila u poziciji na sastanku da odgovori na predloženi put napred, ali se nadam da će se oni vratiti i složiti, istakao je oni.

"Takođe smo jasno stavili do znanja da smo spremni da stavimo konkretne predloge na sto, a zatim da o njima razgovaramo sa Rusijom", kazao je Stoltenerg.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet