Fokus

Severna Koreja ispalila neidentifikovani projektil, ovo je treći takav test za dve nedelje

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2022

-

09:44

Severna Koreja ispalila neidentifikovani projektil, ovo je treći takav test za dve nedelje
Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service - Copyright Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja danas je ispalila neidentifikovani projektil u pravcu istoka, treći takav test za dve nedelje, saopštila je vojska Južne Koreje, prenose agencije. Japanska obalska straža navodi da bi ispaljeni projektil mogao biti balistička raketa, javlja Rojters.

To je treće lansiranje koje je Severna Koreja izvela ove godine. Prethodno su 5. i 11. januara ispaljeni projektili, a Pjongjang je saopštio da je uspešno testirana hipersonična raketa.

Sjedinjene Američke Države uvele su 12. januara sankcije šestorici državljana Severne Koreje i jednom Rusu za koje tvrde da su odgovorni za nabavku robe za programe naoružanja Severne Koreje. Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild izjavila je juče da će Sjedinjene Američke Države pokušati da kroz Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uvedu dodatne sankcije Severnoj Koreji.

Severna Koreja tvrdi da njeno testiranje projektila predstavlja legitimno pravo na samoodbranu i da SAD namerno zaoštravaju situaciju uvodeći nove sankcije.

U saopštenju Pjongjanga upozorava se na nekonkretnu “jaču i sigurnu” reakciju ako SAD zauzmu stav konfrontacije.

Sa druge strane, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da SAD nemaju neprijateljske namere u Severnoj Koreji i da su spremne da se angažuju u razgovorima bez uslovljavanja, ali da su testovi Pjongjanga “krajnje destabilizujući”.

Komentari (0)

Svet