Fokus

Etiopija pozvala SZO da istraži Tedrosa zbog podrške pobunjeničkim snagama

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2022

-

22:15

Etiopija pozvala SZO da istraži Tedrosa zbog podrške pobunjeničkim snagama
Etiopija pozvala SZO da istraži Tedrosa zbog podrške pobunjeničkim snagama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Etiopije pozvalo je Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da istraži svog generalnog direktora Tedrosa Adanoma Gebrejesusa zbog, kako navode, podrške pobunjeničkim snagama koje se bore protiv vlade Etiopije.

Tedros, koji je ranije bio etiopski ministar zdravlja i ministar spoljnih poslova, rekao je ranije ove nedelje da je bio blokiran put dolaska pomoći do njegovog matičnog regiona Tigraja, gde se pobunjeničke snage bore protiv centralne vlade, preneo je Rojters.

Moralni, pravni i profesionalni položaj Tedrosa je ugrozio organizacioni status SZO, navela je Etiopija u saopštenju objavljenom u četvrtak.

On je širio štetne dezinformacije i ugrozio reputaciju, nezavisnost i kredibilitet SZO, što je vidljivo iz njegovih objava na društvenim mrežam, navedno je u saopštenju.

SZO je u odgovoru mejlom na zahtev Rojtersa za komentar navela da je svesna da je etiopsko Ministarstvo spoljnih poslova poslalo diplomatsku verbalnu notu.

Navodi se da će SZO nastaviti da traži od vlade Etiopije da omogući pristup kako bi bila isporučena humanitarna pomoć i usluge za sedam miliona ljudi u Tigreju, u Etiopiji.

SZO i partneri su više puta pozivali na hitan i nesmetan pristup za isporuku humanitarnih zdravstvenih zaliha i usluga ljudima u Tigraju, navedeno je u odgovoru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet