Fokus

Gutereš apelovao na podršku zemljama u razvoju

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2022

-

21:15

Gutereš apelovao na podršku zemljama u razvoju
Antonio Gutereš - Copyright Tanjug/AP/Hassan Ammar

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je danas na poslovne lidere da podrže zemlje u razvoju u trenutku kada im je potreban pristup vakcinama protiv kovida 19, pomognu u borbi protiv klimatske krize i reformi globalnog finansijskog sistema.

"U sve tri ove oblasti potrebna nam je podrška, ideje, finansiranje i glas globalne poslovne zajednice", rekao je Gutereš govoreći na Svetskom ekonomskom forumu. Ovaj forum je, inače, zbog pandemije održan virtuelno umesto u Davosu u Švajcarskoj.

Kako je preneo Rojters, Gutereš je rekao da postoji globalna nesposobnost da se podrže zemlje u razvoju u trenutku kada im je pomoć potrebna i upozorio da će se bez hitnih akcija nejednakost i siromaštvo produbiti, podstičući društvene nemire i nasilje.

"Ne možemo da priuštimo ovakvu vrstu nestabilnosti", istakao je Gutereš, koji je 1. januara započeo drugi petogodišnji mandat na mestu šefa UN.

On se dugo zalagao za globalniju akciju za rešavanje nejednakosti kada su u pitanju vakcine protiv kovida 19, klimatske promene i reforma globalnog finansijskog sistema.

Komentari (0)

Svet