Fokus

Talasi na Pacifiku izazvali izlivanje nafte duž peruanske obale

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2022

-

23:50

Talasi na Pacifiku izazvali izlivanje nafte duž peruanske obale
Talasi na Pacifiku izazvali izlivanje nafte duž peruanske obale - Copyright Prinstcreen YouTube/BNO News, Caperucita_Feroz, Satelit

veličina teksta

Aa Aa

Neobično visoki talasi na Pacifiku koji se pripisuju erupciji podvodnog vulkana nedaleko od ostrva Tonga izazvali su izlivanje nafte duž obala Perua, ali vlasti u Limi su danas saopštile da je akcident stavljen pod kontrolu u roku od nekoliko sati, kao i da je u toku akcija čišćenja u ugoženom području.

Peruanski institut za civilnu odbranu je u današnjem saopštenju za javnost potvrdio da su u nedelju, dok je vršen utovar nafte na tanker iz rafinerije La Pampilja na obali Pacifika, snažni talasi pomerili brod i izazvali izlivanje goriva, preneo je Rojters.

Vlasti u Peruu nisu saopštile koliko je galona prosuto, već su samo obavestile javnost da su lokalne i savezne vlasti angažovane na čišćenju ugroženog dela obale.

Rafinerija La Pampilja, u provinciji Kaljao u blizini Lime, glavnog grada Perua, pripada španskoj naftnoj kompaniji Repsol i smatra se glavnim pogonom za preradu nafte u toj latinoameričkoj zemlji.

Po naređenju lokalnih vlasti od nedelje su plaže u ugroženom području zatvorene za javnost.

Subotnja erupcija podmorskog vulkana kod ostrva Tonga izazvala je talase koji su se širili Pacifikom, zbog čega su se u Peruu udavile dve osobe, a bilo je i izveštaja o manjim materijalnim štetama pričinjenim na teritorijama od Novog Zelanda do Santa Kruza u Kaliforniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet