Fokus

Protest Kine zbog izjava Janeza Janše: "Opasne izjave slovenačkog premijera"

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2022

-

12:56

Protest Kine zbog izjava Janeza Janše: "Opasne izjave slovenačkog premijera"
Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard - Copyright Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard

veličina teksta

Aa Aa

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je kao opasne izjave slovenačkog premijera Janeza Janše o Tajvanu i izrazilo oštar protest.

Takva reakcija je usledila nakon što je Janša u ponedeljak u intervjuu jednoj indijskoj TV stanici rekao da Slovenija i Tajvan razgovaraju o uspostavljanju zajedničkih predstavništava, prenosi slovenačka agencija STA.

“Tajvan je neodvojivi deo kineske teritorije. Vlada Narodne Republike Kine je jedina legitimna vlada koja predstavlja celu Kinu, a princip jedne Kine je univerzalno priznata norma međunarodnih odnosa i univerzalni konsenzus međunarodne zajednice“, izjavio je portparol ministarstva DŽao Liđen novinarima u Pekingu.

To je, kako dodaje, i politička osnova odnosa između Kine i Slovenije i odnosa između Kine i Evrope, preneo je kineski portal CGTN na engleskom jeziku citirajući njegove reči.

U intervjuu koji je dao indijskom javnom servisu “Doordarshan“, Janša je rekao da Slovenija i Tajvan "rade na razmeni predstavnika".

On je objasnio da predstavnici neće biti na nivou ambasada, već na "istom nivou koji su već uspostavile mnoge zemlje EU".

Janša je, takođe, izjavio da će Slovenija podržati svaku suverenu odluku naroda Tajvana, uključujući nezavisnost, ako to bude njihova slobodna odluka.

On je bio veoma kritičan prema Kini zbog njenog odgovora na odluku Litvanije da otvori svoje diplomatsko predstavništvo u Tajpeju.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova je u međuvremenu na Tviteru juče izrazilo zahvalnost za Janšinu “kontinuiranu podršku“, retvitujući Janšin intervju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet