Fokus

NATO razmatra slanje dodatnih snaga na istoku Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2022

-

18:16

NATO razmatra slanje dodatnih snaga na istoku Evrope
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

NATO bi mogao da rasporedi dodatne borbene jedinice u istočnoj Evropi kao odgovor na gomilanje jedinica ruskih oružanih snaga na granici sa Ukrajinom, izjavio je danas generalni sekretar severnoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

"Razmatramo opciju da dodatno ojačamo naše prisustvo na istočnom krilu alijanse, što bi moglo da znači i raspoređivanje dodatnih borbenih grupa NATO", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, javlja Rojters.

Severnoatlantski savez je do sada rasporedio oko 4.000 vojnika u multinacionalnim bataljonima u Estoniji, Litvaniji, Letoniji i Poljskoj, uz podršku tenkovskih jedinica, protivvazdušne odbrane, obaveštajnih i nadzornih snaga, navodi britanska agencija.

Bajden "na vezi" sa svetskim liderima

Američki predsednik DŽozef Bajden razgovaraće danas sa evropskim liderima o tenzijama između Rusije i Ukrajine, uključujući i gomilanje ruske vojske na granici prema Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Bajden će putem video poziva razgovarati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, italijanskim premijerom Mariom Dragijem, generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, predsednikom Poljske Andžejem Dudom i premijerom Velike Britanije Borisom DŽonsonom, navela je Bela kuća, preneo je Rojters.

Komentari (0)

Svet