Fokus

Vojni puč u Burkini Faso: Vojska raspustila vladu, svrgnula predsednika i suspendovala Ustav

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2022

-

19:29

Vojni puč u Burkini Faso: Vojska raspustila vladu, svrgnula predsednika i suspendovala Ustav
Burkina Faso - Copyright Tanjug AP

veličina teksta

Aa Aa

Vojska Burkine Faso saopštila je danas da je svrgla sa vlasti predsednika Roka Kaborea, suspendovala Ustav, raspustila Vladu i nacionalnu skupštinu, i zatvorila granice.

U saopštenju, koje je potpisao potpukovnik Pol-Anri Sandaogo Damiba, a pročitao ga drugi oficir na državnoj televiziji, navodi se da je preuzimanje vlasti izvršeno bez nasilja i da su svi uhapšeni na bezbednoj lokaciji, preneo je Rojters.

Predsednik Kabore prethodno je pozvao na svom Tviter nalogu one koji su uzeli oružje da ga polože, što se očigledno odnosi na pobunjene vojnike.

Rojters nije mogao da proveri da li je Kabore autor tog posta.

"Naša nacija prolazi kroz teške trenutke. Moramo u ovom trenutku sačuvati naše demokratske norme", navodi se u postu koji je potpisan sa RK.

Na nalogu predsednika Burkine Faso je i njegov poziv za sve koji su uzeli oružje da ga polože "zarad višeg interesa nacije".

Sprečen pokušaj ubistva predsednika

Vladajuća partija je, u međuvremenu, saopštila da je sprečen pokušaj ubistva predsednika.

Kabore se, inače, nije pojavio u javnosti od kako je izbila pucnjava u nekoliko kasarni u Uagaduguu, kada su vojnici zahtevali smene vojnih šefova i više sredstava za borbu protiv militantnih islamista.

Vlada je tada negirala da je vojska preuzela vlast.

Nakon žestoke pucnjave tokom noći oko Kaboreove rezidencije u glavnom gradu Uagaduguu četiri bezbednosna izvora i jedan diplomata rekli su Rojtersu da su predsednika pritvorili pobunjeni vojnici u jednom vojnom kampu.

Međutim, dva druga bezbednosna izvora, uključujući i jedan blizak Kaboreu, naveli su da je on "odveden na bezbednu lokaciju radi zaštite". 

UN oštro osudile državni udar i nasilje

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš oštro je osudio svaki pokušaj preuzimanja vlasti u Burkini Faso primenom oružane sile i pozvao vođe državnog udara da polože oružje, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik.

Guteresas je pozvao vođe puča da "obezbede zaštitu i integritet" predsednika i insitucija Burkine Faso, rekao je Dižarik, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Svet