Fokus

Švedska gradi podzemno skladište u kojem bi radioaktivni otpad bio siguran narednih 100.000 godina

Komentari

Autor: Jutarnji

27/01/2022

-

20:44

Švedska gradi podzemno skladište u kojem bi radioaktivni otpad bio siguran narednih 100.000 godina
Švedska gradi podzemno skladište u kojem bi radioaktivni otpad bio siguran narednih 100.000 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švedska vlada danas je odobrila izgradnju podzemnog skladišta za čuvanje radioaktivnog otpada za koje tvrdi da će biti sigurno idućih 100.000 godina.

Skladištenje nuklearnog otpada postalo je globalni problem još od otvaranja prvih nuklearki u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog veka.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) procenjuje da je u svetu privremeno uskladišteno oko 370.000 tona radioaktivnog otpada.

"Naša generacija mora da preuzme odgovornost za nuklearni otpad. Ovo je rezultat 40 godina istraživanja i biće bezbedno idućih 100.000 godina", rekla je ministarka za prirodnu sredinu Anika Strandhal.

"To je konačno rešenje za skladište potrošenog nuklearnog goriva. Time ćemo osigurati korištenje postojeće nuklearne energije kao deo tranzicije prema prvoj razvijenoj naciji nezavisnoj od fosilnih goriva", dodala je.

Švedska proizvela 8.000 tona radioaktivnog otpada

Švedske nuklearke proizvele su oko 8.000 tona radioaktivnog otpada od početka rada sedamdesetih godina. A sad se planira zakapavanje tog otpada u blizini nuklearne elektrane Forsmark.

Švedska odluka doneta je u vreme ponovnog interesa za nuklearnu energiju koju mnoge države smatraju ključnom za napuštanje fosilnih goriva i elektrifikaciju društva.

Evropska unija planira da svrsta neke nove nuklearke kao "zelene".

Šveđani su 1980. glasali protiv nuklearne energije, ali njihov stav se mijenja, piše Reuters.

Glavne švedske stranke su 2016. postigle sporazum o nuklearnoj energiji, dogovorivši se da šest postojećih reaktora nastave s radom kao i da se izgradi još deset na istim lokacijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet