Fokus

Srbija između Rusije i Ukrajine: Kakva bi bila reakcija Beograda u slučaju sukoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/01/2022

-

23:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Do velikog sukoba između Rusije i Ukrajine neće doći, ocenili su gosti emisije Euronews veče Milan Igrutinović, naučni saradnik Instituta za evropske studije u Beogradu i 

Igor Novaković iz nevladinog Centra za međunarodne i bezbednosne poslove.

Igrutinović i Novaković smatraju da direktan sukob nije u interesu nijedne strane i da se možemo nadati pronalaženju rešenja kroz pregovore i nastavak dijaloga.

"Uveren sam da rata neće biti, velike su šanse da ga ne bude, opasnost postoji, neka vrsta sukoba koja neeskalira, i ne remeti postojeći poredak, do ozbiljnijeg sukoba neće doci, jer ne postoji jasan put do ostvarivanje bilo čijih ciljeva", rekao je Igrutinović.

On se osvrnuo na izjavu predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji je rekao da odgovor zapadnih zemalja možda neće biti jedinstven ako Rusija izvede tek "manji prodor" u Ukrajinu.

"To može biti sukob između lokalnih pobunjenika, sukob koji pomera liniju razgraničenja koja je postavljena 2015. godine. Tamo svakih nekoliko dana ili nedelje neki vojnik pogine, nema stalnog mira, i to će se nastaviti. Ovde se misli na lokalni sukob koji ne remeti bitne stvari i ne menja poredak", rekao je Igrutinović.

Euronews/Printscreen

 

Novaković kaže da će stvari biti jasnije posle rusko-beloruske vojne vežbe početkom februara.

"Očekujem dalji nastavak dijaloga, mislim da u sledećih pet, šest dana neće doći do eskalacije, ali može doći do oštrije retorike", rekao je on.

Što se tiče položaja Srbije u eventualnom sukobu Ukrajine i Rusije, sagovornici imaju podeljena mišljenja.

"Bili bismo pozvani da se pridružimo čitavom nizu globalnih akcija protiv Rusije. Pitanje je kako bi se Srbija postavila da ne naruši dobre odnose. Morali bismo da vidimo kakva je naša kalkulacija. Mi smo ekonomski 70 odsto integrisani i povezani sa tržištima EU. Nismo na liniji razdvajanja, geografski smo na jednoj strani te linije. Bolje da se to ne desi da ne moramo da se opredeljujemo", rekao je Igrutinović.

Euronews/Printscreen

 

Sa druge strane, Novaković nije ubeđen da bi nužno moralo da dođe do opredeljivanja i stajanja na nečiju stranu.

"Siguno bi mnoge zemlje pokušale da budu neopredeljene, Srbija već osam godina igra tu ulogu. Ne priznajemo Krim, ali se ne pridružavamo sankcijama protiv Rusije. Ako bi do sukoba došlo, sigurno bi došlo do jače hogemonizacija na Zapadu, što bi uticalo na odnos i dijalog sa Srbijom", rekao je Novaković.

Prema njegovim rečima, postoji prostor za pregovore u budućnosti koji bi doneli rešenja i zadovoljili interese Rusije.

"Rusija zna da učlanjenje Ukrajine u NATO nije tek tako moguće. Ukrajina nije u stanju da ispuni pravne i ekonomske kriterijume za proces pristupanja. Ukrajina na svojoj teritoriji ima nerešena teritorijalna pitanja, koja su predmet spora sa drugom državom", kaže Novaković.

U emisiju se iz Londona uključio i novinar BBC Dejan Radojević, koji kaže da britanska vlada, ali i opozicija ozbiljno shvataju situaciju i mogućnost da može doći do rata na ukrajinskoj granici.

"Zanimljivo je da je vlada poslala Ukrajini moderno protivtenkovsko naoružanje. Ministarka inostranih poslova rekla je da će promeniti zakon kako bi mogli Rusiji da uvedu daleko drastičnije sankcije ukoliko do napada dođe. Ona će putovati u Kijev kako bi dodatno pružila podršku Ukrajini", rekao je Radojević i dodao da su odnosi Velike Britanije i Rusije izuzetno hladni i na niskom nivou.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet