Fokus

Fon der Lajen: Moguće da Severni tok 2 bude deo sankcija

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

23:41

Fon der Lajen: Moguće da Severni tok 2 bude deo sankcija
Ursula fon der Lajen - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Gasovod Severni tok 2 mogao bi da bude zaustavljen, ukoliko bi Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, nagovestila je u danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Želim da budem vrlo jasna - ništa nije na stolu i sve je na stolu", poručila je fon der Lajen u intervjuu za CNN danas, odgovarajući na pitanje da li će Severni tok 2 biti zaustavljen ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Ona je naglasila da je Evropska komisija odgovorna za dizajniranje, oblikovanje i razvoj potencijalnih sankcija Rusiji u finansijskoj, ekonomskoj i oblasti tehnologije, a da je Evropska unija najveći trgovinski partner Rusije sa oko 40 odsto robne razmene i najveći strani investitor u Rusiji sa 75 odsto direktnih stranih investicija koje dolaze iz Unije.

"Ove brojke vam govore da imamo snažnu polugu i da bi za Rusiju bilo veoma bolno da eskalira agresiju na Ukrajinu" izjavila je fon der Lajen, dodajući da veoma blisko sarađuje sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom na strateškom partnerstvu u energetskoj bezbednosti.

Upitan da li bi Rusiji mogao da bude uskraćen SVIFT platni sistem ako napadne Ukrajinu, fon der Lajen je ponovila da ništa nije isključeno.

Ona je, međutim, odbila da za sada ulazi u bilo kakve detalje o eventulanom paketu sankcija EU, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet