Fokus

Za Nobelovu nagradu za mir nominovani papa, NATO, sud u Hagu, Vikiliks...

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2022

-

13:21

Za Nobelovu nagradu za mir nominovani papa, NATO, sud u Hagu, Vikiliks...
Za Nobelovu nagradu za mir nominovani papa, NATO, sud u Hagu, Vikiliks... - Copyright Tanjug/ Niklas Halle'n/Pool via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Britanski novinar i prirodnjak Dejvid Atenboro, Svetska zdravstvena organizacija i beloruska disidentkinja Svetlana Tihanovska su među nominovanima za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, nakon što su dobili podršku norveških zakonodavaca koji imaju iskustva u izboru pobednika.

Među kandidatima za ovo priznanje su i Greta Tunberg, papa Franja, vlada nacionalnog jedinstva Mjanmara koju su formirali protivnici prošlogodišnjeg puča i ministar spoljnih poslova Tuvalua Sajmon Kofe, navodi se u saopštenju norveških poslanika, a prenosi agencija Rojters.

Za nagradu su nominovani i ruski disident Aleksej Navaljni koji se nalazi u zatvoru, Međunarodni krivični sud u Hagu, Vikiliks i Čelsi Mening, NATO, humanitarna organizacija CARE, iranski aktivista za ljudska prava Masih Alinedžad i Arktički savet koji je međuvladin forum za saradnju arktičkih zemalja.

Više hiljada ljudi širom sveta, od članova parlament do bivših dobitnika ovog priznanja, ima pravo da predloži kandidate.

Međutim, Norveški komitet za Nobelovu nagradu, koji odlučuje o tome ko će dobiti nagradu, ne komentariše nominacije, čuvajući već 50 godina u tajnosti imena predlagača i onih koji nisu uspeli da se nominiju.

Laureat za 2021. godinu biće proglašen u oktobru.

Komentari (0)

Svet