Fokus

Ceo svet prati spasavanje dečaka (5) u Maroku koji je od utorka zaglavljen u bunaru od 32 metra, spasioci mu sve bliži

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

05/02/2022

-

11:41

Ceo svet prati spasavanje dečaka (5) u Maroku koji je od utorka zaglavljen u bunaru od 32 metra, spasioci mu sve bliži
Ceo svet prati spasavanje dečaka (5) u Maroku koji je od utorka zaglavljen u bunaru od 32 metra, spasioci mu sve bliži - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Spasioci koji pokušavaju da dođu do petogodišnjeg dečaka, koji je u utorak pao u bunar u blizini marokanskog grada Šefšauena, sve su mu bliži i spasavanje ulazi u završnu fazu, piše BBC. Dečak koji je identifikovan kao Rajan (5) igrao se u blizini bunara koji je dubok 32 metra kada je upao u ambis dubok 32 metara kroz uzanu rupu, široku 25 centimetara. 

Od tada spasioci ne prestaju sa akcijom spašavnja, a lokalno stanovništvo je takođe došlo kako bi im pomoglo. Posle višednevnog kopanja ostalo je još nekoliko metara do dečaka, piše BBC, ali naovodi da postoji opasnost od odrona zemlje. Strahovi od klizišta učinili su ovu akciju opasnijom. Taj rizik u kombinaciji sa mešavinom kamenog i peskovitog tla znači da spasioci moraju pažljivo da otvaraju dodatno bunar kako se on ne bi urušio.

Spasioci su najpre koristili buldožere kako bi napravili ogroman rov pored bunara. Kada on bude dostigao istu dubinu kao bunar, spasioci će krenuti da kopaju horinzotalno kako bi došli do dečaka.

"Skoro smo stigli. Tri dana radimo bez prestanka i svi su dosta umorni, ali ne možemo da odustanemo", rekao je sinoć vođa tima Bbdesalm Makudi za lokalne medije.

I ako je dečak pao s velike visine, snimak kamere koja je spuštena u bunar pokazao je da je živ i svestan, ali da možda ima povrede glave. Spasioci su mu spustili masku za kiseonik, hranu i vodu, a medicinski tim čeka u pripravnosti, spreman da pruži pomoć detetu. U blizini je i helikopter, spreman da ga odvede hitno u bolnicu kada ga budu izvukli iz bunara.

"Problem ovog spasavanja je što je prečnik rupe veoma, veoma mali, oko 25 cm. Na dubini od 28 metara postao je još uži pa nismo mogli do njega", rekao je jedan od spasioca.

Medijima se obratila i dečakova majka koja je rekla da porodica prolazi kroz agoniju od onog dana od kako je on upao u rupu.

"Kada smo shvatili da ga dugo nema, svi smo izašli da ga tražimo. Onda smo shvatili da je upao u bunar. Nada se da će se sve završiti dobro", rekla je ona. 

Inače, ova vest je postala jedna od glavnih na društvenim medijima, pa su korisnici čak napravili i tag #saveRaian. U akciju su se uključilo i speleološko i planinsko udruženje koje pomaže u spašavanju.

Muhamed Isain El Kuahabi predsednik ovog udruženja rekao je za BBC da svi žele da doprinesu spašavanju dečaka.

"Problem je što je prečnik rupe mali i do dubine se još dodatno smanjuje. Kako smo bliži, rupa je sve uža. Zato smo odlučili da pronađemo neku drugu tehniku, tačnije da kopamo pored nje", kazao je on.

Lokalni mediji javili su da pokrajinske vlasti nadgledaju pokušaje spasavanja i da je na desetine policajaca, pomoćnih snaga, Kraljevske žandarmerije i službenika civilne zaštite sada uključeno u operaciju. Slike sa lica mesta prikazuju pet buldožera kako kopaju veliku površinu paralelno sa spoljnim oknom bunara kako bi pokušali da zaobiđu usku strukturu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet