Fokus

Svet tuguje za Rajanom iz Maroka: Kako je uopšte došlo do tragedije i zašto je spasavanje trajalo četiri dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/02/2022

-

09:41

Svet tuguje za Rajanom iz Maroka: Kako je uopšte došlo do tragedije i zašto je spasavanje trajalo četiri dana
Svet tuguje za Rajanom iz Maroka: Kako je uopšte došlo do tragedije i zašto je spasavanje trajalo četiri dana - Copyright Tanjug/AP/Mosa'ab Elshamy

veličina teksta

Aa Aa

Petogodišnji Rajan Avram iz Maroka čije je spasavanje iz bunara dubokog 32 metra trajalo četiri dana, preminuo je ubrzo nakon što su spasilačke ekipe konačno stigle do njega. Kralj Maroka Muhamed saopštio je tužnu vest i uputio saučešće njegovim roditeljima.

Prethodno je jedan od spasilaca izjavio za marokanske medije da je položaj u kojem se Rajan nalazio otežavao proveru njegovog zdravlja, te da su o težini njegovih povreda mogli da znaju tek pošto ga izvuku. Iako su spasioci kanapom spuštali kiseonik, vodu i hranu, pa čak ga i kamerom posmatrali nije poznato da li je dečak uopšte konzumirao nešto za ta četiri dana. Stoga je medicinski tim, na čelu sa specijalistom za reanimaciju i mediciskim sestrama bio prvi koji je ušao u tunel i izvukao Rajana.

Prema rečima novinara AP-a, dečak je bio umotan u žuto ćebe kada su ga izvuli, a njegove roditelje su prethodno otpratili u kola Hitne pomoći kako bi ga sačekali u bolnici.

Tanjug/AP/Mosa'ab Elshamy

 

Inače, akcija spasavanja uopšte nije bila jednostavna i konstantno je odlagana zbog rizika od klizišta. Buldožeri su tako morali sporo i oprezno da kopaju paralaleni jarak, a potom i horizontalni kako bi izokola došli do dečaka.

Kolika je bila požrtvovanost spasilaca svedoči činjenica da su poslednje metre kopali ručno, a spasavanje petogodišnjeg Rajana prenosila je i televizija, kao i stotine ljudi okupljenih oko bunara.

Kako je došlo do tragedije?

Sve je počelo u utorak uveče kada je maleni Rajan upao u bunar dubok 32 metra koji se nalazi ispred njegove kuće u selu Ighran u planinskoj severnoj provinciji Šelfšauen u Maroku.

Jedan rođak je u petak rekao da je porodica prvi put shvatila da je nestao kada su čuli prigušen plač i spustili telefon sa upaljenim svetlom i kamerom kako bi ga locirali.

"Plakao je i vikao 'podigni me'", rekao je rođak porodice za marokanske medije.

profimedia

 

Međutim, kako je bunar bio sve uži ka dnu, spasioci nisu mogli tako lako da ga izvuku, pa su mu spustili kanapom kiseonik, vodu i hranu dok ne iznađu bezbednije rešenje.

Kako je izvestila marokanska agencija MAP, spasioci su pomoć potražili od stručnjaka za topografsko inženjerstvo, a zbog straha od klizišta morali su vrlo oprezno da kopaju jamu.

Poruke saučešća stižu iz celog sveta

Francuski predsednik Emanuel Markon izrazio je saučešće marokanskom narodu i porodici deteta.

"Večeras bih želeo da kažem porodici deteta Rajana i marokanskom narodu da delimo njihovu tugu", rekao je francuski predsednik u postu na svom Fejsbuku.

I Svetska zdravstvena organizacija izrazila je saučešće porodici deteta i narodu Maroka.

"Naše najdublje saučešće porodici malog Rajana i hvala spasiocima na hrabrosti i odlučnosti, neka mu se Bog smiluje", napisali su na Tviteru.

Poruke saučešća i tuge mogli su se videti i na društvenim medijima gde su se mnoge nacije ujedinile pod haštagom #SaveRayan u nadi da će petogodišnji dečak biti spasen.

 

Komentari (0)

Svet