Fokus

Nastavljeno nasilje na izborima u Meksiku, odsečena glava bačena na biračko mesto

Komentari

Autor: Euronews, agencije

06/06/2021

-

22:24

Nastavljeno nasilje na izborima u Meksiku, odsečena glava bačena na biračko mesto
Nastavljeno nasilje na izborima u Meksiku, odsečena glava bačena na biračko mesto - Copyright Tanjug AP/Fernando Llano

veličina teksta

Aa Aa

Jedan čovek upao je danas na biračko mesto u Terazas del Vale u meksičkoj državi Tihuana i bacio odsečenu ljudsku glavu, saopštile su lokalne vlasti.

Lokalne vlasti su saopštile da je čovek pokušao da pobegne s lica mesta, ne navodeći da li je na kraju i uhvaćen, preneo je Rojters.

Dosadašnju političku kampanju obeležilo je nezapamćeno nasilje čak i za zemlju poput Meksika u kojoj se svakoga dana dogodi prosečno oko 100 ubistava, navodi britanska agencija.

Izbori se održavaju u jeku epidemije koronavirusa, vakcinacije i nasilja kriminalnih klanova, a u predizbornoj kampanji je ubijen 91 političar, uglavnom kandidati opozicije, saopšteno je u izveštaju agencije za bezbedsnosna pitanja Etelekt.

Tanjug AP/Fernando Llano

 

 

Analitičari tvrde da je veći deo nasilnih akcija u predizbornom periodu bio usmeren na opštinske funkcionere jer su kriminalni klanovi želeli da izvrše pritisak i utiču na rezultate izbornog procesa nadajući se manjoj kontroli i suzbijanju trgovine narkoticima.

Na današnjim opšti izborima bira se 500 poslanika Donjeg doma Saveznog parlamenta, 15 guvernera i nekoliko stotina gradonačelnika, ali se izbori smatraju i svojevrsnim referendumom 93,5 miliona birača o politici predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora i njegovih napora da oživi državne institucije.

Iako su građani kritikovali vladu i rezultate ostvarene u borbi protiv kriminala, Meksikanci su veoma skeptični i nepoverljivi prema kandidatima nekadašnjih nosilaca vlasti koji su danas u opoziciji, a predsednik Obrador je ostvario značajne političke poene i pridobio naklonost u glasačkom telu zahvaljujući kampanji vakcinacije protiv korona virusa, dodaje Rojters.

Veći deo Obradorovih zakonskih reformi je zamrznut jer se čeka sudska arbitraža zbog toga što novi zakonski predlozi nisu kompatibilni sa propisima koje je uvela prethodna administracija o otvaranju energetskog sektora prema privatnom kapitalu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet