Fokus

Uzrok eksplozije u Abu Dabiju gas, ambasada SAD ipak izdala upozorenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/02/2022

-

07:57

Uzrok eksplozije u Abu Dabiju gas, ambasada SAD ipak izdala upozorenje
Uzrok eksplozije u Abu Dabiju gas, ambasada SAD ipak izdala upozorenje - Copyright Twitter/@TheBelaaz

veličina teksta

Aa Aa

Timovi civilne odbrane u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabiju saopštili su da su u sredu rano ujutru lokalizovali požar izazvan eksplozijom gasnog cilindra, dok je američka ambasada izdala upozorenje o "izveštajima o mogućem napadu projektila ili drona".

Ambasada SAD pak, nije potvrdila da li su izveštaji koje su izdali povezani sa jučerašnjim pokretom ili zbog činjenice da je u proteklih nekoliko nedelja došlo do više napada jemenskog pokreta Huti.

Vlasti UAE nisu odmah odgovorile na zahtev za komentar Rojtersu, a mediji kojima upravljaju Huti nisu potvrdili vest ni o kakvom napadu.

Civilna odbrana Abu Dabija saopštila je, devet minuta posle ponoći primila dojavu o požaru, koji je izazvan eksplozijom gasne boce u jednoj zgradi u centralnoj stambenoj četvrti. Rečeno je da nije bilo žrtava.

"Specijalizovane ekipe su ugasile požar, evakuisale zgradu iz predostrožnosti i kontrolisale situaciju", navodi se u saopštenju civilne odbrane za državne medije.

Pokret Huti, koji se bori protiv koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, a koja uključuje UAE, preuzeo je odgovornost za tri napada na UAE, jedan na skladište goriva u Abu Dabiju u kojem su poginule tri osobe 17. januara i dva za koja su vlasti Emirata rekli da su presretnuta.

Odgovornost za četvrti napad koji uključuje bespilotne letelice, koji su iz UAE rekli da su takođe presreli, preuzela je manje poznata grupa.

SAD i Francuska su se složile da će pomoći u jačanju odbrambenih sposobnosti UAE, koji su njihov saveznik, ali i komercijalni, i turistički centar regiona.

Komentari (0)

Svet