Fokus

Bajdenova administracija zabranila pristup trupama u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2022

-

11:01

Bajdenova administracija zabranila pristup trupama u Evropi
Bajdenova administracija zabranila pristup trupama u Evropi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novinari koji prate Pentagon i američku vojsku uputili su protest američkoj vladi jer im nije omogućen pristup trupama od oko 3.000 američkih vojnika koji su raspoređeni u Evropi.

Izveštači kažu da im je uskraćena prilika da intervjuišu pripadnike novopridošlih trupa koje se šalju u Poljsku, Rumuniju i Nemačku pred navodnu moguću rusku invaziju na Ukrajinu. Novinari tvrde da su takva ograničenja krajnje retka u vremenima mira, a neuobičajena čak i u aktivnim ratnim zonama, prenosi agencija AP.

Novinarska asocijacija Pentagona, koja predstavlja skoro 100 novinara koji pokrivaju Ministarstvo odbrane, navodi da je Bajdenova administracija u suštini zabranila pristup novoraspoređenim vojnicima u Evropi. U pismu upućenom ministru odbrane Lojdu Ostinu i savetniku za nacionalnu bezbednost Džejku Salivanu, ta grupa je uskraćivanje pristupa medijima opisala kao nešto što je "suprotno osnovnom principu slobode štampe", zbog čega je od Bajdenove administracije zatraženo da preokrene ovaj kurs.

"To je medveđa usluga američkoj javnosti u čije ime se ove trupe raspoređuju u inostranstvu, i to je u suprotnosti sa obećanjima predsednika Bajdena o transparentnosti", navodi se u pismu.

Dodaje se da javnost u demokratskom društvu zaslužuje nezavisno medijsko izveštavanje "o njihovim sinovima i ćerkama u uniformama, a to se danas ne može obezbediti bez izveštavanja iz prve ruke, sa terena o aktivnostima trupa u Evropi".

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi izjavio je juče da su odluke o ograničenjima izveštavanja deo šire strategije vlade SAD za upravljanje ukrajinskom krizom na "geopolitičkoj sceni" u potrazi za diplomatskim rešenjem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet