Planeta

Bajdenov savetnik za nauku podneo ostavku zbog skandala sa maltretiranjem podređenih

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2022

-

07:52

Bajdenov savetnik za nauku podneo ostavku zbog skandala sa maltretiranjem podređenih
Bajdenov savetnik za nauku podneo ostavku zbog skandala sa maltretiranjem podređenih - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glavni savetnik za nauku američkog predsednika Džozefa Bajdena, Erik Lander, podneo je ostavku nakon izveštaja o maltretiranju podređenih.

Ostavka je usledila uprkos prvobitnom insistiranju Bele kuće da Lander ostane na svojoj poziciji i primeni korektivnih mera u nastojanju da se obezbedi bolje radno okruženje u američkoj Kancelariji za naučnu i tehnološku politiku, prenosi portal “Politiko”.

"Bila mi je velika čast da služim kao vaš savetnik za nauku i radim sa izvanredno talentovanim kolegama u Kancelariji za naučnu i tehnološku politiku (OSTP)", napisao je Lander u pismu ostavke dostavljenom predsedniku.

On je dodao da će njegova ostavka stupiti na snagu najkasnije do 18. februara kako bi omogućio uredan transfer.

"Pogođen sam time što sam naneo bol bivšim i sadašnjim kolegama načinom na koji sam razgovarao sa njima", dodao je on u pismu.

Nulta tolerancija na mobing

Njegova ostavka je najozbiljniji odlazak iz predsedničkog tima do sada, pošto njegova kancelarija ima status na nivou kabineta, navodi "Politiko", uz podsećanje da je Bajden obećao da će imati politiku nulte tolerancije kada je u pitanju mobing.

"Predsednik je večeras prihvatio pismo ostavke dr Erika Landera, uz zahvalnost za njegov rad u OSTP-u na pandemiji, raku, klimatskim promenama i drugim ključnim prioritetima", izjavila je sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki.

Bela kuća je ranije pokrenula istragu o Landeru tokom koje su pronađeni "verodostojni dokazi" da je maltretirao svoju tadašnju generalnu zastupnicu Rejčel Volas.

Pored toga, 14 sadašnjih i bivših zaposlenih u njegovoj Kancelariji podelilo je opise toksičnog radnog okruženja pod Landerom, gde kažu da je Lander često maltretirao i otpuštao podređene, posebno omalovažavajući žene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet