Fokus

Blinken: Konflikt sa Kinom nije neizbežan, Sjedinjene države moraju da podrže svoje saveznike

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2022

-

08:54

Blinken: Konflikt sa Kinom nije neizbežan, Sjedinjene države moraju da podrže svoje saveznike
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Kay Nietfeld

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken je izjavio danas da konflikt sa Kinom nije neizbežan, ali da Sjedinjene Države moraju da podrže svoje saveznike u kreiranju sistema zasnovanog na pravilima kojem, kako tvrdi, preti kineska agresija.

Blinken je to izjavio neposredno pre sastanka sa ministrima spoljnih poslova Australije, Indije i Japana, zemalja koje čine indo-pacifički blok oformljen s ciljem da se suprotstavi regionalnom uticaju Kine, prenosi agencija AP.

Na pitanje novinara da li je sukob sa Kinom u Indo-pacifiku neizbežan, Blinken je odgovorio: "Ništa nije neizbežno".

"Mislim da delimo zabrinutost da je Kina poslednjih godina delovala agresivnije na domaćem terenu i agresivnije u regionu, a potencijalno i šire", poručio je Blinken.

Australijski premijer Skot Morison je, posle sastanka sa Blinkenom, indijskim ministrom spoljnih poslova Subramanjamom Džašankarom i japanskim ministrom spoljnih poslova Hajašijem Jošimasom, izjavio da ga je umirila zajednička posvećenost suprotstavljanju onima koji primenjuju silu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je ove nedelje SAD da koriste ovaj indo-pacifički blok da bi primorale druge zemlje da prihvate standarde američke demokratije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet