Fokus

Ukrajina dala Rusiji 48 sati da objasni vojne aktivnosti

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

11/02/2022

-

18:45

Ukrajina dala Rusiji 48 sati da objasni vojne aktivnosti
Ukrajina dala Rusiji 48 sati da objasni vojne aktivnosti - Copyright Tanjug/AP Photo/File

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina je zatražila od Rusije objašnjenje u roku od 48 sati o njenim "vojnim aktivnostima" u oblastima blizu granice sa Ukrajinom, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

 

 

Kuleba je na Tviteru napisao da je Kijev zvanično pokrenuo mehanizam smanjenja rizika u skladu sa stavom III Bečkog dokumenta i zatražio od Moskve da pruži detaljna objašnjenja o vojnim aktivnostima u oblastima blizu teritorije Ukrajine i na Krimu, prenosi TASS.

On je rekao da Rusija ima 48 sati da odgovori.

"U slučaju da ne bude odgovora ili da on bude nedovoljan ili nebitan, Ukrajina će se obratiti Rusiji kao i drugim državama potpisnicama Bečkog dokumenta, kako bi se održao vanredni sastanak na kojem će Rusija morati da pruži objašnjenje", naveo je Kuleba.

Associated Press • Euronews Serbia

Ruska i beloruska vojska počele su zajedničke vojne vežbe u Belorusiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Moskvi, dodajući da je svrha vežbi "rad na metodama za zaustavljanje i odbijanje spoljne agresije u okviru odbrambene operacije".

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je na brifingu u sredu da je gomilanje ruskih trupa "destabilizujuće i nepotrebno", dodajući da "dodatni kapaciteti iz Rusije dolaze ka granici".

"Brojke nastavljaju da rastu. Tvrdimo da ima više od 100.000 vojnika, i da će ih biti još. Takođe, vidimo indicije da su dodatne bataljonske taktičke grupe na putu", dodao je Kirbi.

Nijedna zemlja nije precizirala resurse uključene u vežbe, ali Zapad tvrdi da je 30.000 ruskih vojnika raspoređeno u Belorusiji zbog ove vojne vežbe. 

U međuvremenu, Pentagon je potvrdio da se američke trupe nalaze u Poljskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet