Fokus

Ufolozi čekaju "trenutak istine": Pentagon pod pritiskom da objavi izveštaj o navodnih 120 NLO incidenata

Komentari

Autor: J.Đ.

07/06/2021

-

22:41

Ufolozi čekaju "trenutak istine": Pentagon pod pritiskom da objavi izveštaj o navodnih 120 NLO incidenata
Ufolozi čekaju "trenutak istine": Pentagon pod pritiskom da objavi izveštaj o navodnih 120 NLO incidenata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Krajem juna, izveštaji o viđenim neidentifikovanim letećim objektima (NLO), trebalo bi da postanu zvanično dostupni Sjedinjenim Američkim Državama. Upravo ovo mnogi ufolozi (ljudi koji proučavaju fenomene NLO i dokumentuju ih) najavljuju kao "trenutak istine", odnosno pravo vreme da se vidi da li nas vanzemaljci stvarno posećuju.

U izveštaju, čiji je deo objavio Njujork tajms, piše da nema dokaza o vanzemaljskim aktivnostima, ali se oni i ne isključuju, rekli su zvaničnici američkim medijima.

Očekuje se da će se u pregledu pojaviti 120 incidenata, piše BBC.

Pentagon pod pritiskom

Tri izvora iz američkih obaveštajnih službi rekli su za CNN da se u Pentagonu već nekoliko godina raspravlja o tome da li bi javnost trebalo obavestiti o stotinama neobjašnjivih situacija u kojima su viđeni NLO.

Američki zvaničnici takođe ne mogu isključiti mogućnost da su ovi NLO zapravo bili avioni koji pripadaju američkim protivnicima, odnosno Rusiji ili Kini. Ukoliko se ove pretpostavke ispostave kao tačne, pokrenule bi brojna pitanja u vezi sa nacionalnom bezbednošću, rekao je jedan od izvora za CNN.

profimedia

 

Vlada SAD već dugo nerado otkriva bilo kakve informacije u vezi sa brojnim prijavljenim viđenjima NLO koje su vojni piloti prijavljivali u poslednjih nekoliko godina.

Pritisak javnosti i stručnjaka je učinio svoje, i dokumenti će biti obelodanjeni. Ipak, to ne znači da Pentagon zna u potpunosti o čemu se radi.

"Nakon sastanaka kojima sam prisustvovao, imam osećaj da niko ne zna šta da radi po tom pitanju. Ne postoji zakon po kom se postupa u ovakvim slučajevima, i zato vlada toliko okleva. Bilo da su u pitanju vanzemaljci ili činjenica da naši suparnici imaju sposobnosti koje daleko premašuju naše - u svakom slučaju je veoma loše", objašnjava Majkl Valc, član Kongresa iz Republikanske partije.

Otkrivanje

Ufolozi događaj u kome će ovaj izveštaj postati dostupan javnosti nazivaju "Otkrivanje". Bez obzira na to čemu se nadaju, teško da će u izveštaju pisati bilo šta o vanzemaljcima.

"Većina njih se nada vizuelnim dokazima o 'malim zelenim', što gotovo sigurno neće biti slučaj", rekao je jedan član kongresa.

Više izvora je za CNN reklo da ne očekuju da će uopšte i biti objavljeno mnogo konkretnih informacija, delom i jer je stručnjacima iz obaveštajnih službi i dalje potrebno više informacija kako bi mogli da donesu bilo kakav sud.

Ispostavlja se, često, da mnogi "susreti sa NLO" imaju sasvim obična objašnjenja, poput toga da je u pitanju meteorološki balon ili dron.

Sve više izjava bivših vojnika

U poslednjih nekoliko meseci, sve više pilota i drugih vojnika izlazi u javnost sa podacima o tome kako su videli NLO u nekom trenutku svoje karijere.

Bivši pilot Rajan Grejvs nedavno je u intervjuu za CBS News rekao da je 2014. godine tokom vojne vežbe video NLO kako lete iznad zabranjenog vazdušnog prostora u Virdžiniji, kao i da su u poslednjih nekoliko godina piloti viđali slične stvari.

"Iskreno sam zabrinut. Probajte da me razumete, ako su to bili avioni neke druge zemlje, onda je to ozbiljan problem. Međutim, ovi leteći objekti izgledaju malo drugačije nego inače, pa se zato problem gura pod tepih. Ne želimo da se suočimo sa činjenicom da nas svakoga dana posmatraju", rekao je Grejvs.

Slično Grejvsu, i bivši kontraobaveštajac Luis Elizondo je rekao za ABC News da neki NLO koje je viđao mogu da "premaše po sposobnostima sve što SAD imaju u svom vojnom kontigentu".

"Pitanje je šta je to, a odgovor je da jednostavno ne znamo", rekao je Elizondo.

Tajni program ministarstva

U decembru 2017. godine, Njujork Tajms je objavio članak u kom je pisalo da je američko Ministarstvo obrane potrošilo oko 22.5 miliona na desetogodišnji tajni program "Napredni program za identifikaciju svemirskih pretnji", u okviru kog je bilo i istraživanje NLO.

U tekstu su se spominjala dva video-snimka koje je napravila američka mornarica. U blogovima i na podcastima ufolozi su ​​ubrzo decembar 2017. godine proglasili za "trenutak kada je tabu počeo da se ukida".  

U američkim obaveštajnim krugovima, objekti koji su viđeni na ovim snimcima nazvani su "NVF", odnosno "Neidentifikovani vazdušni fenomeni".

U.S. Department of Defense/Navy/NAVAIR

Ako je NLO, ne mora da znači da su vanzemaljci

Neidentifikovani leteći objekti su objekti ili pojave koji ne mogu da se objasne na konvencionalan način, uprkos tome što su stručnjaci pogledali snimke na kojima se nalaze.

Naravno, to ne znači da se automatski radi o nekim vanzemaljskim letelicama, već da trenutno nema naučnog objašnjenja za ono što se na snimcima nalazi.

U većini slučajeva, za ono što se prvenstveno proglasi kao NLO, na kraju se ispostvai da je u pitanju prirodni fenomen, neki dron ili jednostavno dobra fotomontaža.

Izraz "Unindentified flying object", što se na srpski jezik prevodi kao "neidentifikovani leteći objekat" (NLO), koristi se uglavnom u široj javnosti.

Međutim, ovakvi fenomeni se u američkim obaveštajnim krugovima sve češće zovu "Unindentified aerial phenomena" (UAP), odnosno na srpskom jeziku "neidentifikovani vazdušni fenomen" (NVF).

Glavni razlog za uvođenje novog termina, jeste to što se pojam NLO često povezuje sa teorijama zavere, odnosno vanzemaljcima i sličnim natprirodnim silama, dok neidentifikovane vazdušne fenomene naučnici i članovi obaveštajnih službi shvataju veoma ozbiljno. 

Komentari (0)

Svet