Fokus

Šef policije Otave podneo ostavku nakon kritika zbog neaktivnosti tokom protesta

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

20:07

Šef policije Otave podneo ostavku nakon kritika zbog neaktivnosti tokom protesta
Šef policije Otave podneo ostavku nakon kritika zbog neaktivnosti tokom protesta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šef policije Otave Piter Sloli podneo je danas ostavku nakon što je kritikovan zbog neaktivnosti tokom protesta kamiondžija, koji se protive epidemiološkim merama i koji su paralisali glavni grad Kanade. Neimenovani zvaničnik savezne vlade, koji je zahtevao anonimnost, potvrdio je za AP ostavku šefa policije Slolija.

Kanadski premijer Džastin Trido aktivirao je danas ovlašćenja za vanredne situacije da bi ugušio proteste vozača kamiona i drugih koji su paralisali prestonicu Otavu i blokirali granične prelaze zbog kovid ograničenja, navodi AP. Kanadski premijer je takođe preduzeo korak bez presedana, najavljujući zamrzavanje ličnih bankovnih računa demonstranata koji se protive epidemiološkim merama.

U skladu sa novim merama banke će i bez sudskog naloga moći da zamrznu lične račune bilo koga ko je povezan sa protestima, navodi BBC.

"Ovde se radi o zaštiti Kanađana i zaštiti radnih mesta ljudi", izjavio je Trido juče na konferenciji za novinare.

Trido se pozvao na Zakon o vanrednim situacijama, navodeći da će opseg ovih mera biti "vremenski ograničen, razuman i proporcionalan" i da vojska neće biti raspoređena, prenosi BBC.

U glavnom gradu Kanade je i dalje više stotina demonstranata.

Kanadska policija je juče nakon jednonedeljne blokade potisnula preostale demonstrante sa mosta "Ambasador" u kanadskom gradu Vindzoru, koji je ključni granični prelaz i glavna trasa za trgovinu između Kanade i SAD.

Protesti su počeli kao "ustanak" kamiondžija protiv novog pravila po kojem moraju da budu vakcinisani da bi prešli američko-kanadsku granicu, da bi vrlo brzo prerasli u sveopšte demonstracije protiv kovid ograničenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet