Planeta

Trudo najavio aktiviranje posebnih ovlašćenja zbog protesta i blokada graničnih prelaza sa SAD

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2022

-

18:22

Trudo najavio aktiviranje posebnih ovlašćenja zbog protesta i blokada graničnih prelaza sa SAD
Džastin Trudo - Copyright Tanjug/AP/Justin Tang/The Canadian Press

veličina teksta

Aa Aa

Kanadski premijer Džastin Trudo obavestiće premijere kanadskih provincija o svojoj nameri da aktivira posebna ovlašćenja savezne vlade s ciljem da se okončaju protesti zbog kojih su blokirani neki granični prelazi sa SAD i paralizovani delovi Otave, glavnog grada Kanade.

U današnjem izveštaju TV mreže CBC Njuz, koja se poziva na neimenovane izvore, citira se premijer Trudo koji najavljuje da planira da se pozove na Zakon o vanrednim situacijama, retko korišćenu zakonsku mogućnost koja dozvoljava saveznoj vladi da u provincijama uvodi posebne privremene mere kako bi se osigurala bezbednost tokom nacionalnih vanrednih situacija u bilo kom delu zemlje, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Nathan Denette/The Canadian Press

 

Ovo ovlašćenje je u mirnodopsko vreme do sada koristio samo jednom Trudoov otac, bivši premijer Pjer Trudo tokom takozvane "oktobarske krize" 1970. godine. Ova odredba je aktivirana dva puta tokom dva svetska rata kao zakonski Akt o ratnim merama.

Premijer provincije Ontario Dag Ford najavio je danas da će ta najmnogoljudnija kanadska provincija za dve nedelje ukinuti propis o obaveznom posedovanju potvrde o vakcinaciji protiv kovida 19, ali ne zbog protesta koji su blokirali granicu i paralizovali Otavu već zato što je "to bezbedno".

U međuvremenu u Kanadi je evidentiran porast broja slučajeva infekcija izazvanih omikron sojem koronavirusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet