Planeta

Na pomolu rešenje šestodnevne krize: Kanadske vlasti planiraju da otvore most Ambasador koji vodi ka SAD

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2022

-

21:57

Na pomolu rešenje šestodnevne krize: Kanadske vlasti planiraju da otvore most Ambasador koji vodi ka SAD
Tanjug/AP/Nathan Denette/The Canadian Press - Copyright Tanjug/AP/Nathan Denette/The Canadian Press

veličina teksta

Aa Aa

Bela kuća je danas saopštila da kanadske vlasti planiraju da ponovo otvore ključni most ka SAD, nakon što su demonstranti i vozila oslobodili vitalnu trgovinsku rutu između dve zemlje.

Kanadske vlasti nameravaju da danas ponovo otvore most Ambasador nakon što završe neophodne bezbednosne provere, navela je savetnica Bele kuće za unutrašnju bezbednost Liz Šervud-Rendal u saopštenju, preneo je Rojters.

"Spremni smo da podržimo naše kanadske partnere kako bismo obezbedili obnavljanje normalnog slobodnog toka trgovine", istakla je ona.

Kanadska policija je uhapsila nekoliko osoba i uklonila demonstrante i vozila koja su blokirala vitalni trgovački put na granici sa SAD.

Tanjug/AP/Nathan Denette/The Canadian Press

 

Blokada mosta Ambasador u Vindzoru, u Ontariju trajala je šest dana. Policija Vindzora saopštila je da je uhapsila nekoliko ljudi ne navodeći koliko ih je tačno uhapšeno.

Policija je, takođe, zaplenila vozila koja su se nalazila na mestu gde je demonstrirano, dodato je u saopštenju. Danas se na graničnom prelazu našlo više od 50 policijskih vozila, uključujući autobuse i blindirani automobil, dok je broj demonstranata pao na oko 45 sa otprilike 100 prethodnog dana.

Premijer Ontarija Dag Ford proglasio je u petak vanredno stanje u provinciji na osnovu koga njegov kabinet može da izriče novčane kazne od 100.000 dolara i do godinu dana zatvora kao kaznu za ljude koji nastavljaju da ilegalno blokiraju puteve, mostove, šetališta i drugu krucijalnu infrastrukturu.

Protesti "Konvoja slobode", koji su u glavnom gradu Otavi započele kanadske kamiondžije organizvovani su u znak protivljenja prema merama ograničenja koje su uvedene zbog pandemije koronavirusa i obavezne vakcinacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet