Fokus

Minhenska bezbednosna konferencija prvi put bez Rusije, jedna od tema situacija na Zapadnom Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2022

-

10:09

Minhenska bezbednosna konferencija prvi put bez Rusije, jedna od tema situacija na Zapadnom Balkanu
Minhenska bezbednosna konferencija prvi put bez Rusije, jedna od tema situacija na Zapadnom Balkanu - Copyright EPA/RONALD WITTEK

veličina teksta

Aa Aa

Po prvi put od 1991. godine danas će početi Minhenska bezbednosna konferencija bez zvaničnog učešća Rusije, a jedna od glavnih tema biće, pored tenzija između Moskve i Kijeva, situacija na Zapadnom Balkanu.

Predsedavajući Minhenskom bezbednosnom konferencijom Volfgang Išinger, koji se krajem godine povlači sa ove funkcije, ocenio je da je nedolazak delegacije iz Rusije greška. Takođe, Išinger je naglasio da niko ne preti Rusiji.

Među brojnim učesnicima skupa, koji će, nakon pauze zbog pandemije ponovo biti održan uživo, su potpredsednica SAD Kamala Heris, šef američke diplomatije Entoni Blinken i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Konferenciju će otvoriti generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Na trodnevnom skupu će učestvovati oko 30 šefova država i vlada, kao i više od 80 ministara.

Konferencija, koja se održava, prema ustaljenoj tradiciji, u hotelu "Bajrišer hof", sprovešće se uz poštovanje epidemijskih mera, te će umesto uobičajenih 2.000 učesnika, ove godine prisustvovati 600 osoba, koje moraju biti vakcinisane i svaki dan raditi PCR test.

Fokus konferencije biće ukrajinski konflikt, nuklearni sporazum sa Iranom i stanje na Zapadnom Balkanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet