Politika

Čadež iz Berlina: Zapadni Balkan ostaje prioritet nove nemačke vlade

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

18:30

Čadež iz Berlina: Zapadni Balkan ostaje prioritet nove nemačke vlade
Čadež iz Berlina: Zapadni Balkan ostaje prioritet nove nemačke vlade - Copyright Privredna komora Srbije/Jovana Majstorović

veličina teksta

Aa Aa

Zapadni Balkan ostaje prioritet i nove nemačke vlade, traže se nova rešenja i ideje sa ciljem podrške regionalnim i evropskim integracijama, izjavio je danas u Berlinu Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

"U protekla tri dana razgovarao sam sa predstavnicima Bundestaga, Ministarstva spoljnih poslova, Ureda kancelara, sa predstavnicima privrede i industrije o tome kako vidimo budućnost Zapadnog Balkana i saradnje tog regiona sa Evropskom unijom - procesa koji do sada nije mnogo napredovao kada je u pitanju samo priključivanje EU", rekao je predsednik PKS.

Kaže i da proces nije mnogo napredovao ne u smislu pregovora, već u onom praktičnom smislu šta se implementira i koji su pravi benefiti jedinstvenog tržišta Unije za kompanije iz regiona.

"Osnovno pitanje je i svi smo se složili da Zapadni Balkan jeste prioritet i ove nove nemačke vlade. Najviše smo razgovarali o inicijativi Otvoreni Balkan, zašto je ona važna, na koji način možemo da je poširimo na svih šest ekonomija na Zapadnom Balkanu, što jeste važno i kako EU vidi proces približavanja celog regiona i svake ekonomije pojedinačno zajedničkom ekonomskom tržištu", naveo je Čadež.

Dodaje da je jako važno da postoje opipljivi rezultati koji će smanjiti troškove našim kompanijama, omogućiti im da posluju i olakšati im da budu deo jedinstvenog tržišta EU.

Čadež je tokom višednevne posete Berlinu razgovarao o evropskim integracijama, regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan i novim idejama u okviru Berlinskog procesa, a sagovornici su mu,između ostalih, bili Suzana Suc, direktorka za saradnju sa Jugoistočnom Evropom iz Nemačkog ministarstva spoljnih poslova, Sonja Ajsenberg, direktorka u Saveznom ministarstvu ekonomije, poslanik Adis Ahmetović, izvestioc za Balkan u Socijaldemokratskoj partiji Nemačke...

Sagovornici su mu bili i Majkl Harms, direktor nemačkog Komiteta za ekonomske odnose sa Istočnom Evropom, Gerald Knaus iz Evropske inicijative za stabilnost, kao i mnogi drugi nemački zvaničnici i predstavnici poslovne zajednice

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija