Biznis vesti

Privredna komora Srbije: Konačno brže rešavanje problema privrednika

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2022

-

08:08

Privredna komora Srbije: Konačno brže rešavanje problema privrednika
Privredna komora Srbije: Konačno brže rešavanje problema privrednika - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Privredna komora Srbije, radi bržeg i efikasnijeg rešavanja problema privrednika, pripremiće inicijativu specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslavu Lajčaku, kako bi bila razmotrena u okviru dijaloga Beograda i Prištine, dogovoreno je na sastanku predsednika PKS Marka Čadeža i predstavnika kompanija koje posluju na kosovskom tržištu sa Lajčakom.

Sa visokim predstavnikom EU dogovorena je intenzivna saradnja radi pronalaženja najboljih rešenja koja će obezbediti neometano poslovanje kompanija, saopštila je sinoć Privredna komora Srbije.

"Dobar primer i rezultati koje smo do sada imali u saradnji dveju komora, kao što je usaglašavanje rada institucija radi rešavanja otvorenih pitanja dveju poslovnih zajednica, mogu da budu model i u ovoj fazi razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", ukazao je Marko Čadež.

Prema njegovim rečima, inicijativa Otvoreni Balkan je put za rešavanje mnogih otvorenih pitanja i problema privrednika, uključujući i probleme Beograda i Prištine. Lajčak je istakao da dobra ekonomska saradnja dveju poslovnih zajednica podstiče rast i čuva radna mesta, kao i da obe strane moraju da upostave jednake uslove u poslovanju.

Predstavnici domaćih kompanija upoznali su Lajčaka sa problemima plasmana mesa i mleka na tržište Kosova zbog neusaglašenosti veterinarskih sertifikata, naveli probleme koji su nastali zbog antidamping mera Prištine na blokove i stočnu hranu, kao i odbijanja kosovskih carinskih službi da carine našu robu na čijoj ambalaži se nalazi srpski znak usaglašenosti AAA.

Na sastanku je bilo reči i o taksi Prištine na uvoz brašna od 0,4 centa po kilogramu, kao i prometu lekovima i medicinskim sredstvima sa apekta komercijalnog plasmana i humanitarne pomoći. Proizvođači su ukazali i da je suvišna i neprihvatljiva obaveza isticanja zastava pored cena proizvoda na rafovima, jer deklaracije proizvoda već sadže poreklo.

Učestvovali su predstavnici kompanija Koka kola/Bambi, Neoplanta/Nelt, DPS Klas, Nektar, Mlekara Šabac, Mladost Leskovac, Metalac, Hemofarm, Farmalogist, i FSH Jabuka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis