Fokus

Sastanak Blinkena i Lavrova sledeće nedelje u Evropi, glavna tema kriza u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2022

-

08:43

Sastanak Blinkena i Lavrova sledeće nedelje u Evropi, glavna tema kriza u Ukrajini
Sastanak Blinkena i Lavrova sledeće nedelje u Evropi, glavna tema kriza u Ukrajini - Copyright Tanjug/AP/Saul Loeb

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken spreman je da se sastane sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom sledeće nedelje, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Prema njegovim rečima, Blinken je u obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija rekao da je predložio da se sastane sa ruskim ministrom spoljnih poslova sledeće nedelje u Evropi, pošto smatra da je jedini odgovoran način da se ova kriza reši kroz diplomatiju i dijalog.

"Rusi su odgovorili sa predloženim datumima za kraj sledeće nedelje koje smo prihvatili, pod uslovom da ne bude dalje ruske invazije na Ukrajinu", izjavio je Prajs za rusku agenciju TASS.

"Ako Rusija izvrši invaziju u narednim danima, biće jasno da se nikada nisu ozbiljno bavili diplomatijom. Nastavićemo da budemo u koordinaciji sa našim saveznicima i partnerima, i da podstičemo dalji angažman sa Rusijom preko Saveta NATO-Rusija i OEBS-a", zaključio je Prajs.

Podsetimo, tenzije između Kijeva i Moskve rastu, nakon što je poslednjih nedelja koncentrisano više od 100.000 ruskih vojnika blizu ukrajinskih granica. Dok Rusija poriče da planira da napadne Ukrajinu, američki predsednik Džo Bajden izjavio je  da je pretnja od ruskog napada "veoma visoka", ali da vrata za diplomatsko rešenje ostaju otvorena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet