Fokus

Australija sutra otvara granice posle skoro dve godine zatvaranja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/02/2022

-

09:52

Australija sutra otvara granice posle skoro dve godine zatvaranja
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Australija će sutra, oslanjajući se na visoku stopu vakcinacije protiv koronavirusa, prvi put dočekati međunarodne turiste posle gotovo dve godine od zatvaranja svojih granica.

Otvaranje Australije za turiste najjasniji je pokazatelj napuštanja strogog pristupa u borbi protiv pandemija koronavirusa i opredeljenja za suživot s virusom uz vakcinaciju, kako bi se smanjila smrtnost i broj teških slučajeva bolesti. Najveći broj od 2,7 miliona slučajeva zaraženih koronavirusom u zemlji zabeležen je s dolaskom varijante omikron krajem novembra.

Bez obzira na to, s jednom od najvećih svetskih stopa vakcinacije - više od 94 posto ljudi starijih od 16 godina - zabelezeno je samo nešto manje od 5.000 smrtnih slučajeva, što je samo delić stopa smrtnosti u mnogim drugim razvijenim zemljama.

Podsticaj za turizam

Relaksacija graničnih pravila će, kako ocenjuje Rojters, biti veliki podsticaj za avio-kompanije, hotele i druge turističke kompanije, odnosno sektore koji su najviše pogođeni blokadom i drugim strogim ograničenjima. Najnovije vesti dovele su i do porasta akcija putničkih kompanija i avio-prevoznika, pri čemu su akcije "Kvantasa" porasle za više od pet procenata, a turoperatera "FlightCentre" za više od sedam odsto.

Stroga granična kontrola i brza blokada pomogli su Australiji da zadrži broj zaraženih koronavirusom na daleko nižem nivou od mnogih uporedivih zemalja, ali su slučajevi poslednjih nedelja dostigli rekordne vrednosti podstaknuti omikron sojem koji se ubrzano širi. 

Ipak, protekle nedelje je došlo do usporavanja broja dnevnih infekcija i bolničkih slučajeva, a Australija je danas prijavila nešto više od 23.000 novih infekcija, što je najniži broj u ovoj godini i daleko od vrhunca od 150.000 koji je registrovan pre oko mesec dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet