Fokus

Srušeni veliki svetski sajtovi u istom trenutku, evo šta je do sada poznato

Komentari

Autor: Euronews

08/06/2021

-

12:23

Srušeni veliki svetski sajtovi u istom trenutku, evo šta je do sada poznato
Srušeni veliki svetski sajtovi u istom trenutku, evo šta je do sada poznato - Copyright Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Portali najvećih svetskih medija, kompanija i pojedinih vlada bili su danas nedostupni preko sat vremena. U prekidu, koji je započeo nešto pre podneva, posetioci velikog broja sajtova dobili su poruke o greškama. Prema prvim informacijama, kvar koji je doveo do rušenja sajtova širom sveta, prouzrokovan je prekidom u kompaniji Fastly, jednom od najvećih mrežnih provajdera. 

Američka kompanija Fastly oglasila se informacijom da je uzrok identifikovan i rešenje primenjeno, ali da su problemi sa učitavanjem stranica i dalje mogući dok se servis u potpunosti ne normalizuje. 

Ko je sve pogođen

Među pogođenim medijima su CNN, The Gardian, Euronews, Independent, Financial Times, CBS i New York Times. Pogođen je i jedan od najvećih foruma Reddit, mreža Pinterest, muzički servis Spotify, kao i sajtovi velikih kompanija i svetskih vlada. Korisnici servisa za plaćanje PayPal, prodajnih portala e-Bay i Etsy su takođe prijavili probleme.

Među palim sajtovima je i stranica britanske vlade. Na sajtovima se prikazuju poruke "Error 503 Service Unavailable" i "Connection Failure".

Printscreen

 

I dalje nije zvanično objavljeno šta je prouzrokovalo istovremeno "rušenje" sajtova, ali više prvih izveštaja ukazuje na to da je problem prouzrokovan prekidom u kompaniji Fastly, jednom od najvećih mrežnih provajdera.

Fastly je potvrdio prekid na njihovoj veb stranici i navode da je u toku istraga o potencijalnom uticaju ovog pada mreže na njihove CDN servise (Mreže za distribuciju sadržaja). Većina područja koje pokriva Fastly suočilo se sa "smanjenim kapacitetom rada", piše na njihovom sajtu.

profimedia

 

CDN-ovi su ključni deo internet infrastrukture. Кompanije širom sveta zavise od banaka servera da bi poboljšale performanse interneta i pristup mrežnim uslugama. Jedan od načina da to učine su CDN-ovi, koji keširaju podatke bliže korisniku kako bi olakšali upotrebu veb stranica.

Ova kompanija, naime, nudi usluge poput ubrzavanja vremena za koje se intenret-stranice učitavaju, zaštitu od sajber-napada koji izazivaju prekide u radu, kao i poboljšavanje stabilnosti internet-stranica u slučaju povećanog saobraćaja.

Fastly: Identifikovan kvar i dalje mogući problemi sa učitavanjem stranica

Američka kompanija se oglasila još jednom navodeći da je problem identifikovan.

"Problem je identifikovan i rešenje je primenjeno. Korisnici mogu da iskuse probleme sa učitavanjem stranice dok se globalni servis bude vraćao u normalu", naveli su.

Fastly, inače, podržava informativne sajtove i aplikacije. Takođe, obezbeđuje i isporuku sadržaja za Twitch, Pinterest, HBO Max, Hulu, Reddit, Spotify i druge servise.

profimedia

 

I Aleks Hern, urednik tehnologije u Gardijanu, tvitovao je da je Fastly "identifikovan kao uzrok problema".

Sumnjalo se da je Amazon uzor kvara

U prvom trenutku se sumnjalo da je problem možda do najvećeg maloprodajnog sajta "Amazon", koji je takođe imao poteškoće. Mreža za detektovanje kvarova "Down Detector" pokazuje porast u izveštajima o prekidima na veb servisima Amazona (AVS).

Skoro 21.000 Reddit korisnika imalo je problema sa korišćenjem ove društvene mreže, a više od 2.000 ljudi imalo je problema sa Amazonom, prema podacima sa sajta Down Detector. Takođe, i Amazonov Twitch je imao problema sa radom.

AVS je "klaud platforma" koja se najviše primenjuje u svetu, nudeći više od 200 servisa zahvaljujući dome što ima data centre po celom svetu. Milioni klijenata, uključujući najveće kompanije i vodeće vladine agencije, koriste AVS kako bi smanjili troškove svog poslovanja.

Komentari (0)

Svet