Fokus

Kina registruje novi porast slučajeva koronavirusa uprkos uvedenoj politici "nulte tolerancije"

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2022

-

10:43

Kina registruje novi porast slučajeva koronavirusa uprkos uvedenoj politici "nulte tolerancije"
Tanjug/AP/Chinatopix - Copyright Tanjug/AP/Chinatopix

veličina teksta

Aa Aa

Kina registruje novi porast slučajeva koronavirusa širom zemlje, uprkos uvedenoj politici "nulte tolerancije" u borbi s pandemijom. U protekla 24 sata u Hong Kongu je zabeleženo novih 25.150 slučajeva koronavirusa i 280 smrtnih slučajeva, prenosi agencija Rojters.

Kineski premijer Li Kećijang u subotu je izjavio da ta zemlja treba "konstantno da poboljšava način obuzdavanja epidemije", ali sa druge strane, nije dao naznake da bi Peking mogao da ublaži meru "nulte tolerancije", prenosi AP.

Premijer Li pozvao je na ubrzanje razvoja vakcine protiv korona virusa i "jačanje kontrole epidemije'' u gradovima u kojima iz inostranstva dolaze putnici i roba.

Strategija "Nulte tolerancije" podrazumeva karantin i zatvaranje čitavih zajednica, a ponekad čak i gradova kada se registruje samo nekoliko slučajeva. Kako se navodi, kineski zvaničnici pripisuju ovom pristupu, zajedno sa stopom vakcinacije koja iznosi više od 80 odsto stanovništa, da je pomogao u sprečavanju velike epidemije širom zemlje.

Kritičari sa druge strane tvrde da ova strategija utiče na ekonomiju i sprečava stanovništvo da izgradi prirodni imunitet. U Pekingu nisu prijavljeni novi slučajevi koronavirusa i grad se uglavnom vratio u normalu, iako se maske i dalje nose na javnim mestima u zatvorenom prostoru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet